VEGYSZERES ÉS VEGYSZERMENTES GYOMÍRTÁS - GERENDAHÁZAK Magazin



VEGYSZERES ÉS VEGYSZERMENTES GYOMÍRTÁS

Tavasszal nem csak azok a növények hajtanak „szemmel láthatóan”, melyeket annyira várunk. Vannak olyan kerti munkák, melyek az idő múlásával sem lesznek kedveltebbek, sőt. Az időnk csak egyre kevesebb ezek elvégzésére. Biztos, hogy a gyomlálás az egyik ilyen tevékenység. Tavasszal a gyomok ismét hajtásnak indulnak, és amit tavaly elvégeztünk, azt kezdhetjük elölről. Érthető, hogy minél könnyebben, gyorsabban és hosszabb időre szeretnénk megszabadulni tőlük. Ha most elsőre a gyomírtó vegyszerekre gondolnak mint megoldásra, mielőtt nekilátnának, érdemes átgondolni a választást.

Leggyorsabb és leglátványosabb módszer. Nem véletlenül elsőként a vegyszereket említem. Napjainkban rohamosan terjed használatuk. Azonban nem mindegy, milyen vegyszert jutattunk ki, mert elég egy rossz választás és kertünk növényeiben is nagy kárt tehetünk. Alapvető különbség, hogy totális vagy szelektív gyomírtószerre van - e szükségünk? A totális gyomírtószer „mindent” pusztít. Levélen keresztül felszívódó vegyszer, vagyis csak akkor hat, ha gyomos a talaj. Ha már alaposan kikapáltuk a kertet, nem érdemes használni. A lepermetezett gyomok levelei pár nap múlva sárgulni kezdenek, majd elhalnak. Fontos, hogy esőmentes időt válasszunk, hogy a levelekbe felszívódjon a vegyszer. Szabadforgalmú, ún. 3. kategóriába tartozó vegyszerek közül válogathatunk. Az előírt töménységet tartsuk be. Körültekintően permetezzünk, szélmentes időben, vigyázva a gyepre, ültetett növényeinkre, melyek lombját leégetheti. A totális gyomírtószerek a lágy szárú, fiatal növények irtására hatásosak, de pl. a problémás Torzsás ecetfa (Rhus typhina) fás száraira vagy az erőszakosan terjedő Trombitafolyodárra (Campsis radicans) nem. A „rettegett” Tarackbúza (Elymus repens) kiirtására is csak részben alkalmas. Ezeknek az agresszíven terjedő növényeknek a lombját ugyan leégeti, de ezt követően újra kihajtanak. Irtásukra az minél mélyebb ásás, gyökereik kiszedése a megoldás. A totális gyomírtószerekkel egy ideig oldjuk meg a problémát, addig, míg a földben lévő gyommagok újra nem kelnek. Régi módszer a konyhasóval behintett talaj, járdaköz, kertszegély, ezt kerüljük.

Kétszikű vagy egyszikű? A szelektív gyomírtószer – a totálissal szemben, mely mindent pusztít - így tesz különbséget.  Ezt használjuk ki, mikor a gyepes területen szeretnénk irtani a gyomokat. Igen lényeges az eltérés a két gyomírtószer között, mert ha véletlenül totális vegyszert juttatnánk ki, annak a gyep teljes kiégése lenne a vége. A szelektív gyomírtószer a gyepben megjelenő kétszikű gyomokat öli, míg az egyszikű fűféléket nem. Ilyen kétszikűek pl. a Gyermekláncfű vagy más néven Pitypang (Taraxacum officinale) vagy a Százszorszép (Bellis perennis) is. Érdekes, hogy míg az utóbbi virágot az egyik kertben gyomlálják, addig a másikban vetik, így a gyepből virágzó rét válik. A szelektív szerek is levélen keresztül szívódnak fel, ezért szintén esőmentes idő szükséges kijuttatásukhoz. Pár nappal a fűnyírás után használjuk, mikor a gyomok levélfelülete ismét kellően megnőtt. Egy hét fűnyírásmentes időszak elég ahhoz, hogy a gyomok levelén keresztül a gyökerükig felszívódjon a vegyszer.

Hosszú távú, vegyszermentes és bevált megoldásként ajánlom a méltán egyre népszerűbb geotextilt vagy agroszövetet. Mindkettő tökéletes talajra terítve hosszú időre megszabadít minket a gyomlálástól. A gyomok nem jutnak fényhez és egy idő után elhalnak. Évekig gyommentesen tartható így pl. a közlekedő út a konyhakertben. Az évelő ágyásba növények közé terítve is nagyon sok időt spórolunk meg. A textilre fenyőkérget vagy díszkavicsot teríthetünk ami szebb látványt nyújt. A szalma is hatásos gyomfojtó anyag. Szamóca sorok közé terítve megoldja a gyomlálás problémáját. Ezek a talaj felszínére terített anyagok nem csak a gyomokat fojtják el, hanem a talajnedvesség tartalmát is megőrzik, így kevesebbet kell öntözni. Ezek a megoldások jelentenek segítséget a kert olyan területein, ahol a gyomírtó vegyszereket nem tudjuk használni vagy ott is ahol csak időszakosan és ritkábban tudunk gyomlálni.

A régi módszer : - bár időigényesebb és nem éppen derékkímélő - ha tehetjük gyomláljunk kézzel, kapával. Próbáljuk minél vegyszermentesebben gyommetesen tartani kertünket!


(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2018. Április - Májusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések