GULAN, MELY ÖRÖK ÉLETET ÍGÉR - VERANDA Magazin




GULAN, MELY ÖRÖK ÉLETET ÍGÉR
 
Évek óta Bazsalikomok és Menták társaságában növekszik egy - egy ládányi a kertészetben. Míg a többi növény időszakos gondozást igényel, addig ezzel a növénnyel nem sok a teendő. A kis palánták rendületlenül növekednek. Hajtásaik hetek alatt egyre hosszabbra nyúlnak és hamar egymásba is kapaszkodnak, majd átkúsznak a szomszédos növényekre is. Bár hazánkban már évek óta beszerezhető növény, ismertsége hiányában még ma is szerényen húzódik meg a jól ismert gyógy - és fűszernövények között. Pedig nem kevesebb, mint „örök életet ígér” ez a növény. A Gulan (Gynostemma pentaphyllum), mely más nevein a Jiaogulan, Örök élet növény, Halhatatlanság növénye vagy déli ginzeng.

A Kerti pergolára hamar felkúszó hajtásai gyors növekedésűek. Egy könnyen tartható, mutatós kúszó növény. Fényes zöld levelei előbb - utóbb sűrűn takarnak, bármire is futtatjuk. Nevelésével kapcsolatban csupán télállósága vitatott. A Gulan télálló növény, hazánkban is áttelel a kertbe ültetve. Azonban ez nem minden év telére igaz. Évekkel ezelőtt ültettem Gulánt a kertbe. Föld feletti hajtásai lefagytak, ezeket tavasszal levágtam, de szépen kihajtott tőből. Majd egy kemény hideg télen kifagyott a növény. Tehát mint kerti növény nevelhető kiültetve, minél melegebb és védettebb fekvésben. A kertben elvisel -10-15C –ot is, de ha ennél hidegebb időszak köszönt be télen, akkor kifagy. Késő őszi lombtakarással segíthetjük az áttelelését. Másképp nevelhetjük teraszon cserépben is. Tavasztól őszig tartsuk kint, majd érdemes bevinni. Hűvös, világos helyen teleltessük, vagy ha ilyen helyiségünk nincs, akkor szobában, szintén világos helyen.  Télen cserépben kint tartva – úgy, mint számos más növény - érzékenyebb a hidegre, mivel gyökere a kisebb földmennyiség könnyebben átfagy. Ezért a cserép oldalát és alját alaposan bugyoláljuk be, így védjük. A nem a kertbe ültetett növénynél télen is ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki. Napos vagy félig napos helyet keressünk számára, ültessük tápanyagdús földbe és öntözzük rendszeresen. Ezt követően gyorsan hajtásnak fog indulni. Magról is szaporítható, de a palántát javasolnám, mert könnyen beszerezhető és gyorsabban nevelhető. Betegsége nem ismert, én sem tapasztaltam évekig a kertben sem kártevőt, sem kórokozót a növényen.  Korlátozott „téltűrése” ne szegje kedvünket kipróbálni, mert gyógyhatásairól listákat olvashatunk.

A hosszú élet kulcsa, erőnlétfokozó növény, cserépben nevelhető természetes gyógyszer és még megannyi jelzőt olvastam, mikor jobban utánanéztem ennek a növénynek. Bár számtalan gyógyhatásáról olvashatunk, fogyasztása széles körben mégsem terjedt el ma még hazánkban. Legfőképp teának felhasználva fogyaszthatjuk. Leveleit elsősorban frissen szedjük, majd forrázva, pár perc áztatással készíthetünk teát, mely hatásosabb a friss levelekből, de szárított levelét is használhatjuk. A friss leveleket salátába is keverhetjük, ez egy másik felhasználási módja. Nyers leveleinek ízéről megoszlanak a vélemények. Megkóstoltam, véleményem szerint enyhén édes íz keveredik egy kesernyés ízzel, de persze ahány kóstolás, annyi vélemény is lehet e téren.

A napjainkban gyakran használt antioxidáns tulajdonság erre a növényre is igaz. Csökkenti a szuperoxid gyökök mennyiségét. Hatása hasonló a Ginzeng (Panax) hatásához, azonban hatóanyagai nagyobb koncentrációban találhatóak benne. Növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességünket, segít a fáradtság és kimerültség leküzdésében. Általános közérzet javító. Adaptogén növény, vagyis  a stresszel szembeni ellenállásunkat javítja. Túlműködött vagy alulműködött szerveinkre is úgy hat, hogy azokat minél jobban egyensúlyban tartva harmonizálja. Az adaptogén hatást akkor fejti ki, mikor egy probléma jelentkezik a szervezetünkben. További gyógyhatásai között említhető többek közt, hogy az immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő, koleszterinszint csökkentő, anyagcsere fokozó,  vérnyomásszabályzó, a szívműködést serkentő és a diabétesz tüneteit is csökkenti. Gyógyhatásait nézve egy igen sokoldalú gyógynövény, amit érdemes felfedezni.

(A cikk a VERANDA Magazin 2018. Július - Augusztusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések