EGÉSZSÉG ALOE LEVÉLBE CSOMAGOLVA - GERENDAHÁZAK Magazin



EGÉSZSÉG ALOE LEVÉLBE CSOMAGOLVA

Egyre több a múltból újra felfedezett növény kerül ismét a köztudatba, mely az egészségünket szolgálja. Van, melynek az ismertsége és népszerűsége évtizedek óta nemhogy töretlen, hanem egyre nagyobb. Mondhatom, hogy ez a növény, kertész kézre is kipróbáltan jó hatással bír, pedig aki sokat kertészkedik, az tudja, nem könnyű szép kezet varázsolni egy - egy kerti nap után. Ez a szüntelenül szeretett növény az Orvosi aloe (Aloe vera), melyről ha levágunk egy húsos levelet és azt kettévágjuk, a benne található géllel rögtön kezelhetjük kezünket.

Levélbe zárt csoda, gyógynövények királynője és még sorolhatnám, mennyi  „csoda”  jelzővel illetik. Az interneten olvasva tapasztalható, hogy óriási kultusz épült az elmúlt évtizedekben a növény köré. A profin tervezett marketing mára a növénynek egy birodalmat épített. Kozmetikai szerek és élelmiszerek sora, sőt pihentető álmunkat szolgáló matrachuzatok is mind az orvosi aloe nevével fémjelzettek. Robbanásszerű terjedése mögött természetesen valós gyógyhatása szolgálja mindennek az alapját.

A pozsgás, húsos leveleiben található kocsonyás, átlátszó nedvének köszönheti sikerét. Számos országban termesztik, azonban afrikai származását tekintve hazánk éghajlatán nem ültethető ki a szabadba. Mi ezért cserépben nevelt növényként tarthatjuk és frissen használhatjuk fel levelében található gélt gyógyászati célokra. Az otthon szedett friss gél bőrvédő, hámosító, gyulladáscsökkentő, sebek gyógyulását elősegítő hatással bír. Nevelésének egyik lényeges eleme a túlöntözés elkerülése. Ez a leggyakrabban előforduló gond. Levelei nagy mennyiségű vizet tárolnak. Ezért két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talajt és az alátétjében ne álljon a víz, mert a pangó vízre érzékeny. A könnyű vízelvezetés érdekében, laza, homokkal kevert földbe ültessük, melyen gyorsan átszalad a víz. Ha viszont csak pár hetente öntözzük, lassan megráncosodnak levelei. Mélyebbre ne ültessük, levelei ne kerüljenek a föld alá, mert könnyen rothadásnak indulnak.

Nyáron a szabadban, télen fényes ablakban. Mivel minden tél előtt - már 5-6 C-os hőmérséklet esetén - be kell „mentenünk” a növényt a lakásba, ezért nem érdemes kiültetni a kertbe. Ebből következik, hogy mikor hosszú hónapok után a fényes ablakból kitesszük a követlen napsütésre a növényt, hirtelen levélbarnulást tapasztalhatunk. Ezt elkerülhetjük, ha a kerti kiköltözésnek egy direkt napfénytől mentes, de fényes helyet választunk, itt szép zöldek maradnak levelei.

Az aloénk az évek múltával növekszik, majd kis sarjakat nevel. Ezeket az anyanövényről, gyökérzettel együtt leválasztva szaporíthatjuk. Gyógyhatása igen bő listát tartalmaz. Belsőleg és külsőleg is felhasználják. A teljeség igénye nélkül -  sok más hatás mellett -  immunerősítő, a reumatikus fájdalmakat enyhítő, az emésztésre jótékony hatású. Öt éves korától használható fel frissen a levelében található gél.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2018. Június - Júliusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések