SZÍNES TÉLI ZÖLDSÉG - A DÍSZKÁPOSZTA




SZÍNES TÉLI  ZÖLDSÉG -  A DÍSZKÁPOSZTA 

Mikor hűvösen indulnak a reggelek, a kertben már elkél egy melegebb kardigán és egynyári virágaink utolsó virágaikat ontják, akkor kezdődik a Díszkáposzta (Brassica oleracea L. convar. acephala) szezonja. Egy színes, díszes, téli zöldség ültetési ideje.

Vannak növények, melyek a téli időszakban, mikor üres lesz kertünk és teraszunk, egy kis színt csempésznek fényhiányosabb, hideg mindennapjainkba. A Díszkáposzta pont ilyen növény. Kétéves (kétnyári) növény, csakúgy, mint a kora tavasszal vagy ősszel ültetett Árvácska (Viola × wittrockiana). Ősszel ültethetjük ki. Majd a telet követően a második évben hozza hosszú száron sárga virágait, majd magokat érlel és elpusztul. Szára idővel vastagodik és fásodik. Magjáról szaporítható vagy cserepes palántaként ültethető.

Csipkés, fodros, szeldelt vagy sima levélszélű. Igen gazdag a fajtaválaszték. Addig, míg egynyári növényeink virágaikkal mutatósak, addig a Díszkáposztának virágozni sem szükséges, mert önmagában, tőlevélrózsás, vidám, színes, levelei is díszítenek. Megjelenése már messziről is dekoratív. Színe és színkombinációi változatosak: fehérek, pirosak, bordók, lilásak. Vannak, melyeknek zöld levélszélét fehér vagy épp piros közép egészíti ki. A díszkáposzta igényei eltérnek sok más meleget és fényt kedvelő növényétől. Míg sok növény a melegben és sok napfényben ontja virágait, addig ennek a növénynek kifejezetten árt a sok napsütés és a meleg, ekkor veszít a színéből. Levelének színesedése akkor indul el, ha rövidek a nappalok és hűvösek az éjszakák. Így csak ősszel - mikor kedvezőek számára a körülmények - jön el ültetésének ideje. Kétéves növényként áttelel, jól tűri a téli kemény fagyokat. Ezért láthatjuk egyre gyakrabban parkokban is tömegesen kiültetve, mely egész télen színfoltot nyújt. Jellemzően a második évben már nem nevelik tovább. Ez a növény tökéletesen megoldás egynyári növényeink pótlására a téli hónapok alatt, addig, míg tavasszal ismét a virágzó növények nem veszik át helyét. Nevelése, gondozása könnyű. Talajra nem igényes, jó vízáteresztő talajjal elkerülhetjük pangó víz kialakulását. Kevés tápanyagot keverjünk a talajba. Öntözése fontos, mivel a nyirkosabb környezetet kedveli. Ez főleg a melegebb és aszályos a teleken fontos.

Virágágyásban, veteményesben, teraszon, balkonon, ablakban. Sokféleképpen ültethetjük. Közvetlenül a kertbe vagy edényekbe, tálakba, balkonládákba, de akár függő kosarakba is. Nem csak magában, hanem más őszi-téli növényekkel együtt párosítva is jól mutat. Bárhová is ültetjük, a szürkébb hónapokban jól mutatnak majd színes levelei.

Az első és a leggyakrabban feltett kérdés a növénnyel kapcsolatban, hogy ehető –e? Igen, ehető, nyersen és főzve is. Bár többféle receptet is olvashatunk elkészítéséről, ettől függetlenül nemesítése díszértékének kiemelésére helyeződött. Ezért nem képez fejet, hanem levelei laza „csokorban” állnak. Fogyasztása napjainkban még nem terjedt el. Színes leveleivel ételeinket is díszíthetünk.

(A cikk a VERANDA Magazin 2018. November - Decemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések