ZAMATOS GURULÓS MÁLNA - VERANDA Magazin




ZAMATOS GURULÓS MÁLNA

Észrevették, hogy az egyik legfinomabb, vitamindús gyümölcs még szezonjában is egyre rövidebb ideig szerezhető be frissen, és akkor is csak kis mennyiségben. Ez a Málna (Rubus idaeus). Mikor eljött a szezonja, elhatároztam utánanézek és ellátogatok egy málnaültetvényre. Nem gondoltam volna, hogy nem lesz könnyű dolgom. Évtizedekkel ezelőtt még „virágzott” termesztése, míg mára a málna ültetvények eltűntek, alig van pár hazánkban. Házikerti, kis mennyiségű termesztése maradt fent.

Hosszabb keresés után végül Pest közelében, Verőcén találtam egy ültetvényt, mely minta példája volt a málna nevelésének. Egy domb oldalában, annak aljáig futó hosszú sorokban - akár egy szőlőültetvényt – nevelték a málnatöveket. A hosszú sorok között sétálva a málnatövek közel két méter magas ágai olyanok voltak, mint két zöld fal. Ágait a helyközönként elhelyezett karókra feszített huzalok között rögzítették, un. kordonos művelésben. A kellően metszett ágak között a terméseket bőven érte a nap. Miközben a málna termesztővel a beszélgettem, fény derült arra is, hova tűnt a málna a polcokról? Nevelésének egyik fő nehézsége, hogy rendkívül kézimunka- igényes. Mindemellett az elmúlt évek időjárási szélsőségei is nehezítik termesztését. A málna talajra, vízre és tápanyagra is igényes. A jól megmunkált, tápanyaggal feltöltött, nitrogénben gazdag, nyirkosabb talajokat szereti. Melegebb idő esetén sekély gyökérzete miatt fontos öntözni. A talajvizet nem szereti. A magas UV sugárzás és az erős, özönvízszerű viharok sem tesznek jót a termésnek. Sokan befejezték termesztését, mert bizony sok, figyelmes és hozzáértő gondozást igényel a nagy mennyiségű és szép termés.

Félcserje, vesszői két évig élnek. Telepíthetjük ősszel szabadgyökerűen vagy bármikor cserepes kiszerelésben. Öntözésére figyeljünk! Érdemes a fent említett kordonos nevelése, mert jó körülmények között igen gyorsan terjed és ekkor ott is elő fog törni a földből, ahol nem szeretnénk. Így könnyebb gyomtalanítani és kezelni is. Az öntözésen kívül legfontosabb munkája a metszése. Ezen sok múlik, mennyit is terem később. Metszése attól függ, mikor terem. Vagyis egyszer termő, kétszer termő vagy őszi, más nevén folytontermő málnát ültettünk.

Az egyszer termő málna a legismertebb. Ezt a málnát tavasszal semmiképp se metsszük le tövig, mert akkor abban az évben nem fogunk termést szedni róla. Az ebbe a csoportba tartozó málna a telepítést követő első évben kihajt, de még nem terem. Ezek a vesszők a jövő évben fognak teremni 2 évesen. A második tavaszon a 2 éves hajtások mellett ismét előbújnak a friss hajtások. A 2 éves hajtásokról szedhetjük a termést, majd ezeket a letermett vesszőket tőből vágjuk ki. A friss hajtásokból tövenként 10-12 hajtást hagyjunk meg, ne többet. A gyökérsarjakat neveljük tovább, ne a tősarjakat, így erősebb termővesszőket kaphatunk. A kétszer termő málna termett vesszőit addig vágjuk csak vissza, amíg termettek, ezek a jövő évben is hoznak termést, majd ezt követően vágjuk ki őket. Hosszabb ideig szedhetjük a málnát, ha különféle fajtákat válogatunk.

Az őszi vagy más néven folytonérő málna metszése a legegyszerűbb. Ezek a málnák július végétől a fagyokig teremnek, majd tőből vágjuk ki az összes hajtást. A következő évben a tavaszi friss ágakon fog ismét teremni a tő. Ilyen málnafajta pl. a Polka, amit kaszálómálnának is neveznek.

Ahhoz, hogy a málna „guruljon”, időben kell szedni mert sérülékeny. Pont akkor, mikor már a termés érett, de még nem túlérett. A hűvös hajnalban szorgos kezekkel szedett málnát főleg frissen fogyasztjuk. Feldolgozva népszerű szörpként, lekvárként, de fagyasztva is.

(A cikk a VERANDA Magazin 2018. Szeptember - Októberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések