KÖNNYFAKASZTÓ CSILI - VERANDA Magazin



KÖNNYFAKASZTÓ CSILI

Levesbe karikázva, szendvicshez vágva, nyersen, főzve, szárítva, szósznak, fűszerként használva, mindegy is. Önök is szeretik azt a kellemes csípős ízt, amit egy erős paprika ad, amitől olyan finom lesz az étel? Sokan vagyunk ezzel így, a csípős ízért lelkesedők. Én is ezt a tábort erősítem, hiszen nehéz ellenállni bevásárláskor egy - egy erős paprikának, egyszerűen nélkülözhetetlen a konyhából. És ez az ízélmény fokozható a különleges Csili vagy ismertebben Chili paprikákkal. Napjainkban egyre többször találkozhatunk vele a polcokon. Tálcákon sorakoznak a különféle színű és formájú kis paprikák. A chilikedvelők örömére azonban egyre több helyen jelennek meg palánták formájában is a különféle fajták. Így már frissen szüretelhetőek az otthon nevelt tövek. És ha azt gondolnánk, bonyolult lenne termesztésük, eloszlatnám a kétségeket. Pár igényére odafigyelve szépen teremnek kertünkben is. Magról is nevelhetjük vagy kész palántákat is beszerezhetünk. Ha magot választunk, akkor időben, még télen, meleg helyen kezdjük el a magvetést. Így mire eljön a tavasz, erős palántákká cseperednek.

A könnyfakasztó, mégis felülmúlhatatlan érzést, csípősségük erősségét, a Chili paprikák esetében a Scoville-skálán mérik. Ez a csípősséget okozó kapszaicin tartalmuk mennyiségét jelöli. A friss és édes zöldpaprika 0 scoville-nak felel meg, innen indul az erősség mérése. A különféle fajták igen eltérően csípősek, a Jalapeno 2500, a Habanero 100.000, míg a Scorpio chili a világ második legerősebb paprikája 1.200.000 értékű. Ezen értékek alapján a chilirajongók paprikaevő fesztiválokat rendeznek szerte a világon. Maga a Chili a szubtrópusi és trópusi területek erős paprikáinak gyűjtőfogalma. A közönséges (Capsicum annuum), a cserjés (Capsicum frutescens), a bogyós (Capsicum baccatum) és kínai (Capsicum chinense) fajok verziói. Nem véletlen az erős ízt kedvelők rajongása e paprikák iránt. A termésében található kapszaicin tartalom endorfin kibocsátásra ösztönzi agyunkat. Az előidézett érzés  - rövid vagy hosszabb ideig - érzéstelenít, az emésztőneveket serkenti. Ez használja fel a gyógyszeripar kenőcsökben és gyógyszerekben.

Négy alapvetően lényeges igényét tartsuk szem előtt. A Chili paprikák fény-, meleg-, víz- és tápanyagigényes növények. Árnyékban ne neveljük a palántákat, minél több napfényt kapjanak. A paprikák csakúgy, mint számos zöldségféle, érzékenyek a hidegre. Ezért vagyunk gyakran bizonytalanok kora tavasszal, mikor kiültetnénk már a palántát a kertbe. Lényeges, mikor tesszük ezt, mert ha mégis jön egy késő tavaszi lehűlés vagy gyenge fagy, akkor az vagy visszaveti a palántákat a fejlődésben vagy akár el is pusztulhatnak. Ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 8-12C körüli, akkor biztosan kiültethetjük vagy kihelyezhetjük a cserépben nevelt növényt a szabadba. Tápanyagigényét már kezdetekkor, a magvetésnél, vagy a palánta elültetésénél tápanyaggal kevert virágfölddel segíthetjük. Fejlődési szakaszainak megfelelően eltérő tápanyagigényű, ezt vízzel hígított tápoldattal pótolhatjuk. Napi, alapos öntözést igényel, kiemelten a nyári melegben. Így nevelve otthon is szedegethetjük termését.

Csokoládé, sötét bordó, mélyzöld, narancs. Nem csak színe, de termésének formája is igen változatos. Szárított, durva őrleménye a Cayenne bors, melyet számos köret, húsétel és szósz fűszereként használhatunk fel. A friss paprikák feldolgozásakor legyünk óvatosak! Csak kesztyűben szüreteljünk és daraboljunk, mert bőrirritációt okozhat. Szemünkre különösen vigyázzunk!

(A cikk a VERANDA Magazin 2018. Május - Júniusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések