TULIPÁNFÁRA VAGY LILIOMFÁRA GONDOLTAM?



Ha a Tulipánfára gondolunk, lelki szemeink előtt egy kora tavaszi kert képe jelenik meg. A kert még épphogy hajtó növényei között ott pompázik egy lenyűgözően virágzó bokor. A rózsaszín számos árnyalatában nyíló, tulipánszerű virágai dúsan ülnek ágain. Teljes virágzásban egy csodálatos, rózsaszín habfelhő a kertben. Első gondolatként a Tulipánfáról többségében ez a kép jelenik meg előttünk. Ez érthető, hisz ennek a növénynek a virágai tavasszal, egy időben a Tulipánnal együtt nyílnak. Emellett nagyon hasonlítanak is a Tulipán megjelenésére. Ez a növény mégsem a Amerikai Tulipánfa (Liriodendron tulipifera )  hanem a Liliomfa (Magnolia sp) elnevezést kapta.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy a kora tavaszi növények között a Liliomfa az egyik első helyezett. Népszerűsége az évek alatt egyre csak nő. A leismertebb rózsaszín számos árnyalata mellett fehér és sárga színű változatait is egyre többen telepítik. Kora tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak kopasz ágain virágai, majd ezt követően hajtanak tojásdad levelei. Méretét tekintve nem fa és nem is bokor. Mondhatnám nagyobb méretű, alulról ágas, többségében terebélyes bokorfa, mely fajtától függően igen idős korára elérheti az akár a 10 méteres magasságot is. Azonban lassan nő, a kerteket többségében 4-5 méteres példányai díszítik.

Ha „igazi” Tulipánfára gondolunk, akkor egy nagy, terebélyes fa képe jelenik meg előttünk, egy méretes kertben vagy parkban. Bár Amerikai tulipánfa az előbb említett Liliomfával egy családba tartozik, mégis eltérő tulajdonságú növények.  Mind növekedésben, mind kinézetben és virágzásban más növényről beszélünk.

Több évtizede - kemény, hideg teleket, nagy nyári viharokat és az állandó forgalmat átvészelve - a fejlődik a 11-es főút mellett, Leányfalu szívében egy csodálatos, kb. több mint 20m-es Amerikai tulipánfa, melynek alsó ágai szélesen a park fölé terülnek. Ősszel az arra utazókat, óriási, világos mézsárga lombja fogadja. Az  Amerikai tulipánfáról olvasva - a számon tartott faóriások sorában – leltem rá egy hazánkban található 110 éves 32 méteres példányra, mely igen tekintélyes méretű és korú. Bár – mint minden növénynek - neki is idő kell, míg méretes példánnyá fejlődik, de már telepítésénél ezt érdemes figyelembe venni, hogy gyors növekedésű és terebélyes méretű. Koronája fiatal korában kúposabb, keskenyebb, majd idősebb korában szélesedik. Ház mellé, vagy vezeték alá ne telepítsük!

De honnan származik a Tulipánfa elnevezés? Az Amerikai tulipánfa május végén nyíló virágai nagyon hasonlítanak a tulipánra. A már lombban lévő növény levelei között megbújva, nehezen észrevehetően nyílnak a zöldessárga, belül narancssárga kehely alakú virágok. Leveleinek formája pedig más fákkal nem összetéveszthetően, csak rá jellemzően, csúcsúknál kicsípett, tulipán formát öltenek. Nevét innen kaphatta.

Bármelyik impozáns növényt szeretnénk is a kertünkbe ültetni, a kérdés csupán, hogy Tulipánfára vagy Liliomfára gondoltunk. Mindkét növény öltözteti a kertet, mégis igen eltérő tulajdonságúak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések