VIRÁGOK A VETEMÉNYESBEN – El tud képzelni egy színes virágokkal tarkított veteményt?



„Ez a növény jól érzi magát ha ennek a közelébe ültetem?  Szépen fog növekedni mellette, vagy válasszak mást helyette?” Nem alaptalan kérdések ezek. Tapasztalták már, hogy nagy gondossággal kiválasztott helyen alig fejlődött növényük, míg ugyanaz a növény a kert félreeső részében gyönyörűen növekedett? Vagy ugyanaz a mag más helyre vetve - új növények között - észrevehetően szebb palánta lett, mint az elmúlt években. Érdemes megfigyelnünk, mit mi mellé is vetettünk! Egy jól megválasztott növénytársítás egészségesebb növényeket és bővebb termést is eredményezhet.

A növények egymásra pozitív és negatív hatással is lehetnek.  Ez az allelopátia, melynek lényege, hogy egy növény egy másik növény életfolyamatait befolyásolhatja.  Segítheti vagy gátolhatja csírázást vagy növekedését. Ezt a befolyásolás szerves vegyületeket kibocsátásával történik. Ez lehet párolgással, levelekből vagy gyökerekből való kimosódással. Szembetűnő például, hogy a terebélyes diófák közelében szinte alig marad meg pár növény, alatta a gyep is igen ritkás. A fa negatív hatással van az őt körbevevő növényekre. A dió juglont nevű anyagot tartalmaz, mely más növények csírázását, növekedését gátolja. Ez az anyag a fa minden élő részében, így gyökereiben is megtalálható. Mivel lombja is tartalmazza ezért érdemes azt összegyűjteni. A diófa közelébe nem célszerű más növényeket telepítenünk.

A jól társított palánták. Sok növény azonban igen pozitív hatású egymás közelébe ültetve. Régi ismert társítás például a rózsák közé ültetett levendula. Ez utóbbi megvédi a rózsákat a levéltetvek támadásától. A veteményesünket is védhetjük jó növénytársítással. Ezzel elérhetjük, hogy kevesebb vegyszerrel, növényvédelemmel betegségektől mentes, egészségesebb, bő termésű növényeket nevelhetünk. A helyes növénytársítás mellett figyeljünk egy feledésbe merült, de napjainkban ismét alkalmazott módszerre, a vetésforgóra. A vetésforgó lényege, hogy egymást követő évben ugyanarra a helyre ne ültessük ugyanazt a növényt. Ha rendszeresen ugyanazt a növényt ültetjük egy adott helyre a növény ugyanazon kártevők és kórokozók szaporodnak el illetve ugyanazokat a tápanyagok használja fel a talajból. Ezért forgószerűen érdemes váltani a növények helyét.

Virágpalánták között termő vegyszermentes termés. A veteményesbe nem csak zöldségféléket ültethetünk, hanem virágpalántákkal is. E jótékony hatású társítás nem csak hasznot hoz, de veteményesünk „virágossá” is változik.A Levendula (Lavandula angustifolia) mellett a Bársonyvirág (Tagetes sp ) vagy más néven büdöske is hatásos a kártevők távoltartásában melyet pl paprika mellé ültethetünk. E téren szintén hasznos virág a gyógynövénynövényként ismert Körömvirág (Calendula officinalis ) is, melyet még málnabokrok társaságába is vethetjük. A retek a Sarkantyúka (Tropaeolum majus ) szomszédságában érzi jól magát, de kamillát is választhatunk kártevők űzésére.

A fokhagyma, metélőhagyma és a bazsalikom is tökéletes választás a kártevők távoltartására. A paradicsommal is jó ezen növények társítása, sőt a paradicsomot a csalán is védi a kártevőktől. A Fodormenta (Mentha spicata) a hangyákat tartja távol. A fűszernövények közül a Borsikafű (Satureja hortensis ) levéltetű riasztó hatással bír. Jó párosítás a sárgarépa sorok közé ültetett vöröshagyma. Ugyanilyen előnyős társítás az uborka, kapor, saláta és hagymafélék csoportja. A kapor előnyős hatású a többi növényre. Uborka mellé babot, kaprot és hagymaféléket ültethetünk, míg a borsó retek és sárgarépa közelében érzi jól magát. De jól él egymás mellett a burgonya, spenót és torma is.   

Növényeink - ha választhatnának - szívesen „jó szomszédok” mellé kerülnének a kertünkben.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2016. December - Januári számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések