GYOMMENTESEN




GYOMMENTESEN

A napokban egy ismerősöm kertjében jártam. Házuk átépítése a befejeződéshez közeledett, és végre elékeztek a kertjük felújításához. Idős kert volt. Méretes, koros növények, gazdagon termő gyümölcsfák, a sziklakertben patinás kövekre hajló, búján terjedő évelők. A látványt az építkezésből hátrahagyott letaposott kopasz területek rontották. Hosszú évek óta kertészkedtek, így tudták, hogy mennyi munkával tartották fent a kertet. A növények nőttek a hely kevesebb lett, a munka azonban nem. Sokszor már csak a növények alatt hajlongva lehetett gyomlálni, a kerti tipegők közötti réseket is nehéz volt tisztán tartani. A haszonkert újabb kihívás volt, a gaz újra és újra kihajtott. Könnyebben fenntartható, de élvezhető kertre vágytak.

A gyomlálás úgy tartozik a kerthez, mint a növények, de nem ismerek olyan embert, aki ezt kedvvel végezné. Látványos munka - ami ha kész - jó ránézni a tiszta kertre. De ha mindez elérhető kevesebb gyomlálással is, akkor ki ne választaná ezt? A kevés időnket szeretteinkkel szeretnénk eltölteni, amire kiváló pihenő helyszín a kert. Sok tervünk megvalósítható: sziklakert, virágágyások, kacskaringós utacskák, veteményes. A cél, hogy időt megtakarítva mindez minél több örömet adjon és minél kevesebb verejtékes munkát.

Az úgynevezett „mulcsoló” anyagok rendkívül hasznosak és hosszú távon könnyítik meg a munkánkat.  Az egyik legismertebb a fenyőkéreg vagy más néven mulcs. Ez lehet fadarálék, de a fenyő illatos kérgéből készült a legszebb. A szalma is mulcsoló anyag, amit pl. a szamóca ültetvények sorai közé terítenek, megvédve a termést a sártól és rothadástól. Napjainkban egyre kedveltebbek a tartós dekorkövek és zúzalékok is. Formában, nagyságban és színben gazdag a választékuk.

Gyommentesen évekig. A talaj felületét érdemes fednünk, mielőtt ezeket a mulcsoló anyagokat terítjük. A fedés előtt a talajt egyengessük el sima felületűvé. Fedhetünk vizet átengedő geotextillel vagy agroszövettel. Egy 100g/m2 vastagságú geotextil közel 5 évig tartósan fed, míg az agroszövet 10 évig is képes a gyomokat visszaszorítani. Ha ezekre követ szórunk, az anyag rögzítésének - a kő súlyánál fogva - kevésbé van jelentősége. Fenyőkéreg takarás esetén használhatunk készen kapható rögzítőket vagy hajlíthatunk mi is drótból, melyeket a földbe szúrva megakadályozzuk, hogy a textil szélei feljöjjenek. Az agroszövet a taposást is jól bírja, járófelületnek is használhatjuk. Támfal, sziklakert építésénél vagy kerti tipegők alá is használhatunk ilyen textileket. Meredek rézsűk megkötésére is alkalmas.

Ezeknek a takaró anyagoknak a beruházási költsége elenyészően kevés ahhoz képest, amennyi időt és energiát tudunk megspórolni a következő években. Nem is beszélve arról, hogy ha a csupasz talajra borítjuk a fenyőkérget vagy a dekorkövet, az első terítésként több cm-es vastagságban kell ezt tennünk. Ez a kialakítás költségesebb. Idővel a fenyőkéreg bomlani, a dekorkő süllyedni kezd, majd egyszer csak foltokban látjuk azt, ami szépen fedte a talajt. A gyomok pedig egyre több helyen törnek elő ismét. Ezért érdemes a talajt takarni az anyagok a szórása előtt, mert így később a gondozás minimális időt vesz majd igénybe. De nem csak a gyomok ellen hatásos megoldás a talaj fedése. Megakadályozza a talaj párolgását is, így kevesebbet kell öntözni.

Talajtakaró növényekkel kombinálva is gátolhatjuk a gyomosodást. Persze ehhez évek kellenek. Miután megfelelő térállásba telepítettük a növényeket - figyelembe véve kifejlett méreteiket – az évek alatt terjednek, dúsulnak a földön elfekvő ágaik, és egyre nagyobb területet fednek. Ágaik alatt a gyomok egyre kevésbé képesek feltörni, az alacsony, egymásba futó különféle talajtakaró növények pedig jól mutatnak. A foltokban megvágott textilekbe növényeket is ültethetünk.  Ekkor ügyeljünk arra, hogy a textil ne fedje a növény tövét.

Ami mindig kéznél van. Az egyik legkézenfekvőbb mulcsoló anyag a fűnyíró tartályában összegyűlt apróra vágott fűkaszálék. Felhasználását olyan kertekben is javaslom, ahova csak hévégén járnak ki és a rendszeres öntözés nem megoldható. A növények töve köré pár cm vastagon terítve sokáig megtartja a föld nedvességét és a gyomokat is hatásosan visszaszorítja. A növény szárát ne fedjük, csak a töve körül takarjunk. Kipróbáltam virágok közé terítve is, tökéletesen működik!

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2016. Június - Júliusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések