FEKETE BERKENYE - GERENDAHÁZAK Magazin


FEKETE BERKENYE

A bogyós gyümölcsök fogyasztásának jótékony hatásairól és egészségmegőrző szerepéről hosszú évek óta folyamatosan olvashatunk. Egyre több kertben és teraszon ültetnek málnát, szamócát, ribiszkét, áfonyát és számos más gyümölcsöt. Az ismert fajokon kívül az elmúlt években jelentek meg ismét és váltak egyre népszerűbbé a mondhatnám feledésbe merült bogyósok, mint a kökény és a galagonya. Velük együtt jelent meg egyre bővülő választékban az Észak - Amerikából származó Fekete berkenye (Aronia melanocarpa) is.

Míg az előbb felsorolt bogyós gyümölcsök növényről szüretelve és frissen fogyasztva édes ízűek, addig a Fekete berkenye termése nyersen fanyar ízű, feldogozva azonban aromás, finom és vitaminokban gazdag. A növénnyel a berkenye nemesített fajtái is megjelentek. Gondoljunk csak arra, mikor kajszibarackok közül az ismert Gönci fajtát telepítjük. A berkenye esetében is az újabb fajták már bővebb termést hoznak mint az alapfaj. Egy kifejlett, idősebb bokor akár 6kg termést is nevelhet. Ilyen, a hazai kertészetekben is beszerezhető fajta a Viking és a Nero.

Nagy előnye többek közt - számos más, gyümölcstermő növénnyel ellentétben - hogy hazánkban kártevőkkel, kórokozókkal szemben ellenálló, így növényvédelmet nem igényel. Másrészt nagyon könnyen nevelhető, igénytelen növény. Talajban nem válogat, bármely kerti talajban sikerrel nevelhető. Télállósága nagyon jó! Főként a hazánktól északabbra fekvő országokban – Finnország, Norvégia, Svédország - termesztik, ahol a hidegebb éghajlaton is bőven terem.

Sűrű bokrát kora tavasszal ritkító metszéssel érdemes alakítani, így a lazább koronában termései is több fényt kapnak. Nagyobb méretű bokrot nevel, 2.5- m es magasságra is megnőhet, így olyan helyet keressünk számára, ahol évekkel később is bőven elfér. Nem csak haszon - hanem dísznövény is. Őszi lombszíne pazar. Narancssárgás - pirosas színűre változó levelei rendkívül látványosak. Sövényt is kialakíthatunk belőle, mely nem csak szép takarást ad, hanem gyümölccsel is ellát minket. Cserepes kiszerelésű fiatal példányait a tél kivételével bármikor biztonságosan telepíthetjük. Ügyeljünk arra, hogy mint oly sok növény esetében, ezt a növényt se ültessük mélyebbre, mint ameddig a talajban van, mert dús gyökérsarjakat hozhat.

Egyszerű, fehér virágai tömegesen mutatnak, mikor teljes virágzásban nyílik. Hamvas, viaszos héjú termése fekete színű, melyről nevét is kapta. Héja nagy mennyiségű festékanyagot tartalmaz, melyet színezéknek az élelmiszeriparban is felhasználnak. Madárbarát kertek növénye is. Termését a madarak előszeretettel fogyasztják.
Nyár közepétől érnek gömbölyű, vitamindús bogyói. Nyersen fanyar íze feldolgozva finom aromássá válik. Készíthetünk belőle ivólevet, zselét, dzsemet, befőttet, lekvárt, szörpöt vagy kompótot. Legegyszerűbb feldolgozása, hogy 10-15 percig főzzük és citromsavat vagy citromlevet adva hozzá kellemesebbé tesszük ízét. Feldolgozása során gyakran kiegészítik termését más gyümölcsfélékkel (mint pl. alma, eper, szeder), de önmagában is elkészíthető. Gyümölcsét szorbit tartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Termésének antocianin tartalma kiemelkedő. Jelentős C és P vitamint is tartalmaz, továbbá kalciumot, jódot, vasat és bórt is. Magas antioxidáns tartalmú. Gátolja az öregedési folyamatokat. Immunrendszer erősítő, méregtelenítő, koleszterincsökkentő. Jótékony hatással van a vérnyomás problémákra, gyulladáscsökkentő és azt megelőző hatása is jelentős.

Tehát egy vitamindús, rendkívül egészséges gyümölcs, mely az elkövetkező években remélhetőleg majd egyre több kertben kap helyet.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2015. Október - Novemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések