MIÉRT VÁLTOZTATJA VIRÁGSZÍNÉT A HORTENZIA?


Sokszor felmerülő kérdés ez. A választ egyrészt a talaj pH értékében kell keresni. A Kerti hortenziák (Hydrangea macrophylla) sikeres nevelésének egyik kulcsa a talajigényükben keresendő.  A kerti hortenziák a savanyú talajokat kedvelik. De mit is jelent ez? A savanyú talajok pH értéke alacsonyabb kémhatású, 5.5pH érték alatti. Hazánkban a kerti talajok nagy részének azonban a pH értéke jellemzően magas, ezért a savanyú talajt kedvelő növényeknek a talaj kémhatását csökkenteni kell. Tehát ha magasabb pH értékű kertünk talaja - 5.5 és 6.5 pH érték közötti - idővel a kék virágok lila színűvé válnak vagy a kék és rózsaszín virágok keverten fordulnak majd elő. Ha a talaj pH értéke kisebb, mint 5.5 pH a virágok ismét kékek lesznek.

A megfelelő pH értékű talajt elsőként az ültetésénél tudjuk biztosítani a növény számára. Savanyú virágföldbe tőzeget keverve érhetjük el a megfelelő kémhatást.

Évekkel később a töve köré tőzeget bedolgozva ismét kékebb színű lesz. A kék virágok rózsaszínűvé válása a kerti talajból felvehető formában meglévő alumínium mennyiségétől is függ, ezt azonban a talaj pH értéke is befolyásolja, tehát ez a két tényező összefüggésben áll. A savanyú talaj segíti az aluminium felvehetőségét a növény számára.

Általában a kerti talajban megfelelő mennyiségű alumínium áll rendelkezésre, de gyakran a növény számára nem felvehető formában. Meszes, magas pH értékű talajban a felvehető alumínium mennyisége kicsi. Ezért a virág csak akkor lesz kék színű, ha a talajt savanyítjuk. Virágzás előtt adjunk a növénynek heti egy alkalommal 3 g timsót 1 liter vízhez keverve. A timsóban felvehető alumínium van, így ha savas a talaj, kékebb lesz a virág. Ezt a vegetációs időszakban tehetjük meg, ügyelve a megfelelő koncentrációra, nehogy elégessük vele a növény gyökereit.  Ha a kezelést nem folytatjuk, a virágok ismét rózsaszínűek lesznek. A fehér virágú kerti hortenzia fajták nem változtatják a színűket. A hortenzia virágszínének változása így a talaj természetes indikátorának is tekinthető, hisz a talaj pH értékét jelzi. Bár számos „színtartó” fajtát nemesítettek, ha a fenti tényezők nem teljesülnek, akkor a virágok színe az évek alatt megváltozhat. Lehetőség szerint érdemes ezeket a növényeket esővízzel öntözni, mely nem befolyásolja a talaj pH értékét.

Tavasszal a tél folyamán elfagyott ágvégeket, elhalt beteg részeket az élő rügyekig metsszük vissza. Sok kertbarát erősen visszametszi tavasszal a töveket, ennek ellenére is dúsan törnek elő hajtásai. A hortenziák változatai az 1-1.5 m magasságtól kezdve elérhetik a 2.5m – t is. Az árnyékot és a nedvesebb talajokat kedvelik, főként a fiatal tövek igényelnek bővebb öntözést.

Egyes hortenziák a meszesebb talajokat és a napfényt is jól tűrik. Ilyen a nagyobb méreteket öltő Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) vagy az egyik kedvencem is, mellyel ritkábban találkozhatunk a kertekben, a Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia). Nevét szép formájú, karéjos leveleiről kapta, melyek ősszel égő pirosra színeződnek. Nagyméretű fehér virágait nyár elejétől kezdve hosszú ideig hozza, ezek idővel rózsaszínűvé válnak. Megfigyelhető, ha ezt a növényt tavasszal a fás részéig erősen visszametsszük, nem hoz virágokat abban az évben, ezért 2-3 évente érdemes csak metszeni, hogy gazdagon virágozzon. Ekkor a beteg vagy öreg ágakat távolítsuk el.

Cserépben is nevelhetünk hosszú évekig hortenziát teraszunkon. Edényben a megfelelő földkeverékbe ültetve tápoldatozás mellett sokkal könnyebben befolyásolhatjuk a talaj pH értékét. Télen a cserépben nevelt tövek takarást igényelnek, de biztonsággal áttelelnek és a következő évben ismét dúsan virágoznak.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2015. Augusztus - Szeptemberi számában megjelent)

http://www.borhykert.hu/kerteszetbudapest/MIERT-VALTOZTATJA-VIRAGSZINET-A-HORTENZIA-GERENDAHAZAK-Magazin_91174

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések