AHÁNY „KERT” ANNYI SZOKÁS
 
Pár héttel ezelőtt ismerőseim arra kértek, nézzek meg pár fotót. Újonnan vásárolt szép kis házuk és annak kertje állt a képeken. Látszott, hogy korábbi tulajdonosuk gondosan ápolta. Azonban a kert évek óta magára maradt, a rendszeres ápolás hiányában elvadult. Egyes növények burjánzani kezdtek, fékezhetetlennek tűntek. Az olykor méteres fűből szép és válogatott növények bukkantak elő. Jó pár olyan idős növény is látszott, mely gyönyörűen díszlett. Lesz ebből még kert? – kérdezték ismerőseim kétségbeeséssel hangjukban.

Egy ilyen idős, elhanyagolt kert látványa elsőre valóban ijesztő lehet. Sokszor nem is tudjuk, hol kezdjünk hozzá, de nem reménytelen. Első és legfontosabb dolgunk a tervezés. El kell döntenünk, hogy mit és hol képzeltünk el: terasz, szerszámtároló, kerti pihenő, grill, konyhakert, kerti tó stb. Ezután dől el, mely növényeket érdemes meghagynunk és melyek azok, amelyeket kiszedését indokoltnak látjuk. Az elsőre kesze - kusza vagy elvadultnak látszó növények kivágását is érdemes jól meggondolnunk, mert sok idő, míg egy újonnan telepített növény eléri méretben, látványban a kívántat. Egy idős fa, ha nem beteg, fiatalító metszésekkel alakítható és a kert egyik meghitt pihenő sarkát alakíthatjuk ki alatta.

Egy üres, új területtel könnyebb dolgunk van. Mindent mi telepítünk, de várnunk kell, hogy „kertté váljon” egy fiatal növényekkel teli terület. Ne siessük el kertünk betelepítését! Az évek során ismerjük meg adottságait, lehetőségeit. Sokféle elképzelésünk van, jó pár kedvenc növényünket szeretnénk látni. De előfordul, hogy ami egyes kertekben egészségesen fejlődik, az a mi kertünkben a gondozás ellenére is alig fog növekedni. A környék növényei sokat elárulnak, segítenek nekünk abban, melyek érzik jól magukat abban a környezetben. Érdemes nagyobb sétákat tennünk és figyelmesen szemlélődni.

Ahhoz, hogy később sikerélményünk legyen, figyelembe kell vennünk kertünk adottságait, a növények igen eltérő igényeit és tulajdonságait, de még azt is, hogy mennyi időt tudunk szánni kertészkedésre. Melyek fejlődnek egymás mellett szépen? Fontosak a fényviszonyok: árnyékosabb vagy naposabb kertünk, ennek megfelelően telepítsünk. A terület fekvése mellett befolyásoló tényező lehet, hogy északi vagy déli tájolású. Az USD zónatérképről nagy vonalakban tájékozódhatunk, hogy kertünk mely hőmérsékleti zónába esik. A növények végső mérete is fontos. Pár évig még jól mutatnak egymás mellett, majd azzal szembesülünk, hogy az egyik elnyomja a másikat vagy átnő a szomszédba. Az egyik legmeghatározóbb tényező kertünk talaja. Az évek során lehet javítani, lazítani, tápanyaggal feltölteni, de alapjaiban egy kötött talajon más növények fejlődnek jól, mint egy homokos területen. Agyagos kertünkben évről évre lelkesen igyekeztünk nagyobb és változatosabb konyhakertet kialakítani, végül azok a növények maradtak, melyek az aszályos nyarak kőkemény földjében is megéltek. Vízpart melletti területen sok olyan növényt telepíthetünk, amelyek máshol kifagynának. A víz hűtő-fűtő hatása teszi ezt lehetővé. Ilyen különleges mikroklímájú pl. a tihanyi félsziget.

Életünk során változhat, hogy mennyi időt tudunk kertünkre szánni. Amikor kevés időnk van fenntartására, könnyebben nevelhető növényeket ültessünk. Használjunk olyan szerszámokat, kerti kiegészítőket, melyek gyorsabbá, hatékonyabbá teszik tevékenységünket.

Akár egy növény is eldöntheti, mely kertet is válasszuk. Az ember és a kert között fűződő viszony egy életre szól. Móricz Zsigmond hosszas keresgélés után, dunakanyari telkét egy diófa miatt vette meg, melybe beleszeretett. Tavasszal neki is látott a föld művelésének, majd később gyümölcsfákat is ültetett és zöldségkertet is létesített.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2014. június - júliusi számában megjelent)

http://borhykert.hu/kerteszetbudapest/AHANY-%E2%80%9EKERT%E2%80%9D-ANNYI-SZOKAS-GERENDAHAZAK-Magazin_91161

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések