EGYNYÁRI VIRÁGOK A BALKONON

Minden évben mást szeretnénk látni teraszunkon?  Az egynyári növények évről évre a változatosság lehetőségét adják, így minden tavasszal más növényeket próbálhatunk ki, más színekben gyönyörködhetünk. Nélkülük elképzelhetetlen lenne a kert vagy a terasz.

Növényválasztás.  Ha minden évben meg szeretnénk újítani a látványt és kedvünk van más és más növényeket kipróbálni, akkor erre az egynyári növények a tökéletes választás. Igaz sok gondozást igényelnek és késő ősszel elfagynak, így minden évben pótolni kell őket, de tavasztól a fagyokig folyamatosan ontják virágaikat. Télen ezeket helyettesíthetjük az évszaknak megfelelő növényekkel, majd tavasszal ismét egynyáriakkal cserélhetjük le őket. A helyes növényválasztás is azt segíti, hogy szépen fejlődhessenek. Egy árnyékot tűrő növény napos helyen kiéghet, míg a napot kedvelők kevésbé megvilágított helyen lassabban fejlődnek és sokkal kevesebb virágot fognak hozni.

Miután kiválasztottuk a megálmodott virágainkat, az egyik legfontosabb, hogy mibe is ültetjük őket. Hosszú hónapokig ebben fognak fejlődni és idővel a talaj tápanyagtartalma csökkeni fog. Sokféle virágföld létezik. Sokszor gond, hogy túl laza, tőzeges a talaj és könnyen átfolyik rajta a víz. Érdemes minőségi virágföldet választani, mert a sokszor olcsóbb árfekvésben lévő virágföldek nagy része tőzeg. Ennek hátránya az, hogy sokkal többet kell öntöznünk a bele ültetett növényeket. Ha pedig kiszárad a tőzeg, tulajdonságai révén nem szívja fel a vizet. Ha pedig túl kötött szerkezetű földbe ültetünk, rothadásnak indulhatnak a növények gyökerei. Ennek hátránya még, hogy a balkonládáink súlyosabbak lesznek, így a rögzítésükre is jobban oda kell figyelni. Agyaggolyókat is keverhetünk a földbe, melyek az öntözésnél a vizet felveszik, majd hosszú ideig nedvesen tartják a földet. Ilyen golyókat akár egy rétegben az edények aljára is teríthetünk, ez a víz elvezetését segíti.

A hónapokig tartó folyamatos virágzás rendszeres - akár napi többszöri - öntözést igényel. Az egynyári növények döntő többsége igen vízigényes. Egyes növények szárazságtűrőbbek, a nagyobb hőségeket is sokkal jobban viselik. Ilyenek többek közt a Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) és a Legyezővirág (Scaevola saligna) is. Húsos leveleikben nagy mennyiségű vizet tárolnak, így jobban ellenállnak a szárazságnak. Ha elutazunk pár napra probléma az öntözés megoldása. A legkényelmesebb az automata öntözőrendszer megvalósítása, akár balkonon vagy teraszon is. Ez kiegyenlítetten és víztakarékosan öntözi a növényeinket. Más módszereket is alkalmazhatunk annak érdekében, hogy növényeink ne száradjanak ki. A talaj felszínét fedhetjük fenyőkéreggel vagy dekor kavicsokkal, mely a látványt is gazdagítja és a talaj párolgását nagymértékben csökkenti. Vízmegtartó anyagokat is keverhetünk a talajba, már az ültetés közben.

Gondozásukhoz tartozik az elszáradt virágok folyamatos eltávolítása, ami nem csak az esztétikai szempont miatt fontos. Ha rendszeresen levágjuk a növényekről az elszáradt részeket, több virágot fognak hozni és a virágzás is folyamatos lesz. Ne csak a szirmokat távolítsuk el pl. Petúnia (Petunia multiflora), hanem a szárral együtt az egész virágot. Így nem fog magot érlelni a növény, hanem újabb bimbókat hoz.

A tápanyag - utánpótlás kulcsfontosságú ezeknél a hónapokig virágzó növényeknél. A magas kálium tartalmú készítmények elősegítik bimbók képződését, a folyamatos virágzást. A tápanyag tabletták is nagyszerű megoldás a tápanyag- utánpótlásra. Ezek a tabletták növényi gyanta bevonattal ellátott tápanyag - golyók. Az öntözés és nedvesség hatására az ebben lévő tápanyagok feloldódnak. Azonban a burok lassan, vagyis több hónapon át, kiegyenlítetten engedi át a növények számára a tápanyagokat. A burok végül kiürül és lebomlik a talajban. Az oldódást a talaj hőmérséklete szabályozza, hidegebb hőmérsékleten az oldódás lassul, míg magasabb hőmérsékleten sokkal gyorsabb. Ez azért is optimális, mert ahogy melegszik az idő a növények növekedése beindul és intenzívebb tápanyag -  utánpótlásra van szükségük. Ha kevés időnk van rendszeresen tápoldatozni növényeinket, akkor ez tökéletes megoldás. A cserép méretétől függően kell kettő, négy vagy hat db tablettát a cserépben elhelyezni úgy, hogy azt a föld teljesen elfedje.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2014. április - májusi számában megjelent)

http://www.borhykert.hu/kerteszetbudapest/EGYNYARI-VIRAGOK-A-BALKONON-GERENDAHAZAK-Magazin_91141

www.borhykert.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések