Kerti szerszám mustra

Írta: Borhy Bernadett és Jóka Gábor

A sikeres kertészkedéshez, számos nélkülözhetetlen kerti szerszám szükséges. Ahányfajta, annyiféle karbantartási fortély.

A nélkülözhetetlen metszőolló. Számtalan változatával találkozhatunk az alumínium nyelűtől a műanyagig. Mielőtt választanánk, érdemes átgondolni, hogy mire fogjuk használni, hisz az sem mindegy, hogy kis növényeket vagy erős ágakat vágunk majd vele. Ettől függően kialakításukban különböznek. Egy könnyű és kényelmes fogású vagy forgó nyelű ollóval élvezetes igazán metszeni. Egy női kéz számára is más kényelemes, mint egy férfi kezének. A teflonbevonatú penge nem tud rozsdásodni, ezt finoman tisztítsuk, a bevonatra vigyázva. Egyre divatosabb színekben is feltűnnek, azonban ne ez befolyásoljon minket a választásban. 

Lombseprű vagy gereblye? Mindkettőre szükségünk van a kertben, hisz sok esetben a lombseprű kiváltja a gereblyét, de nem helyettesíti. Míg az utóbbival komolyabb terepmunkákat is el tudunk végezni, addig a lobseprű könnyű kialakítású és nagyobb mennyiségű kerti hulladékot tudunk összetakarítani vele. Újabban a lombseprűk műanyagból készülnek, amitől nem kell idegenkednünk. Ezek az anyagok igen erősek, tartósak és mindamellett előnyük, hogy nem rozsdásodnak, mint régi társaik.

A sokoldalú ásó. Sokszor mostohán gondolkodnak erről a szerszámról, mindegy milyen formájú, nyelű, hisz csak ásunk vele. Ámde mikor kiderül, hogy kertünk talaja köves és kötött, egy erős ásó igazi kincs. Egy jó ásó kíméli a derekunkat és széles fejével egyben lapátolni is tudunk. Az acélnyelűek nehézség nélkül átvágják a talajban a gyökereket, puha markolatuk pedig ezt a megterhelő kerti munkát is sokkal könnyebbé teszik.

Kombi szerszámok. Gyártóktól függően más névvel illetik ezeket a szerszámokat. Tárházuk szerteágazó, a kislapáttól a virágvillán keresztül a talajlazítókig. Azonban működési elvük lényegében hasonló. Egy nyéllel több szerszámot is használhatunk a fejénél rögzítve. Ez helytakarékos megoldás, mindamellett nem igényel bonyolult szerelést sem. Olcsóbb is, hisz egy nyélhez csak a szerszámfejeket kell beszerezünk. A szerszámok számát növelhetjük, és így arra tudjuk használni őket, amire igazából valók.

A szép és egészséges kerthez szükséges permetezőgép. E nélkül nehezen képzelhető el a kert. Használatuk kora tavasztól késő őszig, a lemosó permetezéstől a vegyszeres növényvédelmen át a lombtrágyázásig tart. Habár semmiképp sem cél az egyre növekvő vegyszer - kijuttatás, azonban mégis elkerülhetetlen az időszakos permetezés. Gépünk nagyságát kertünk mérete határozza meg. Míg kiskertben elegendő egy 5l-es készülék, addig nagyobb területen hasznos egy háti motoros permetező. Otthonunkban a szobanövényeinkről való gondoskodáshoz  elegendő egy kis pumpás tartály is.

A tárolás. Ha nem megfelelő helyen tartottuk a tél folyamán szerszámainkat, kora tavasszal rozsdás metszőolló vagy elgörbült lombseprű látványával szembesülhetünk. Még a nagy tavaszi munkák megkezdése előtt érdemes alaposan átnézni szerszámainkat, melyek időközönként karbantartást igényelnek. Túl azon, hogy használatuk után alaposan érdemes letisztítani őket. Az idő folyamán fém részeik életlenné és csorbává válhatnak, a fa nyelek berepedezhetnek és előbb utóbb használhatatlanok lesznek. Elengedhetetlen a szerszámok élezése, a törött vagy rozsdás részek lecserélése. Sőt metszőollónk fertőtlenítése is! A beteg növényi részek metszése közben ép, egészséges növényekre vihetjük át a fertőzést, ezért rendszeresen tisztán kell tartani a vágófelületeket. A különösen érzékeny növényekkel kezdjük a metszést! A permetezőgépeknél szintén elengedhetetlen az alapos tisztítás közvetlenül a használat után. A szerek többségénél cél, hogy minél inkább ellenálljon pl. az esőnek, így a tartály falára tapad, ha azt nem öblítjük ki alaposan. Majd később óhatatlan kipermetezzük veteményesünkre a szermaradékot. 

Sokszor nehéz a választás. A minőség a legfontosabb szempont! Érdemes hosszú távban gondolkodni. Napjainkban újabb és újabb változatai jelennek meg a kerti szerszámoknak. Azonban ahhoz, hogy évekig tartós és használható szerszámunk legyen, amivel biztonságosan és hatékonyan tudunk dolgozni a kertben, csak jó minőséget érdemes választani. Ezek a szerszámok ugyan drágábbak, cserébe viszont nagyon tartósak. A különbség egy életlen, kényelmetlen fogású és egy tenyérbe simuló, könnyen forgó metszőolló között leírhatatlan. Így nagy becsben tartva ezek az elnyűhetetlen szerszámok évekig sikeressé és élvezhetővé teszik a kertészkedést.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2015. Február - Márciusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések