Bepillantás kertünk jövőjébe!



A tavaszra készülődve mostanság bizonyára sokaknak kedves elfoglaltságuk a kert tervezgetése. Az utolsó téli hetekben a kerttulajdonosok gyakran játszanak el a gondolattal, hogy milyen átalakításokat végeznek majd birtokukon, milyen új fajtákat telepítenek, hogy hogyan formálják kertjüket még jobban a saját képükre. Az álmodozás mellett jó, ha tisztában vagyunk pár kikerülhetetlen ténnyel a hosszútávú kertépítést illetően, ezeket próbálom most dióhéjban közzétenni.

Minden kertnek van kezdete, kiindulópontja, legyen szó újonnan vásárolt családi ház kertjének teljes megújításáról, vagy a már meglévő kert szokásos tavaszi rekonstrukciójáról. Akár az alapoktól indítjuk a kertépítést, akár a meglévő összeállítást bővítjük, az időt tekintve az első néhány évben mindig a lágyszárú növényeké a főszerep. Az évelő, egynyári dísznövények már akkor díszítenek, amikor a cserjék még nem érték el teljes díszértéküket, a kert képe ekkor főleg síkban mutatkozik meg.



A telepítés utáni 3-10 év a cserjék időszaka, ilyenkor a bokrok, sövények, cserjefélék már olyan méretűre cseperednek, hogy térstruktúrát alakítanak ki, vagyis kertünk elkezd három dimenziós formát ölteni. A telepítés utáni tizedik-huszadik év között fák lassan elérik végleges méretüket, sőt, egyes fajták növekedése ilyenkor már lassulni kezd (ilyen a díszalma, vagy a díszcseresznye) Bő egy évtized elmúltával fokozatosan kialakul a megtervezett kerti látvány. Nagyobb kertekben a telepítés utáni 20-40 év a növényzet teljes beállásának korszaka, mondhatni ez a kert aranykora, melyet az 50-60.-ik években szükségszerűen az öregedés, hanyatlás időszaka követ.  Ekkorra a gondosan ápolt kertekben gyönyörű faóriások növekedtek az idők során, melyeket célszerű kihangsúlyozni, sőt, akár a következú megújítást rájuk is lehet építeni, az idős fák ugyanis különleges, védett mikroklímát teremtenek. Természetesen az ilyen idős kort nem minden fafajta éri meg, így a tervezési fázisban ezzel a körülménnyel is számolni kell, de persze vannak olyan fák, melyek 100-200 éves korukig is megőrzik díszértéküket.

A kerti térstruktúra folyamatosan változni fog a növények különböző sebességű növekedése miatt. Vannak kezdetben gyorsan növekedő fajok (főként a cserjék), és vannak, amik a kezdeti lassabb növekedés után gyorsulnak fel (pl. tölgy, mogyoró). Az eltérő növekedési ütem miatt idővel megváltozhat kertünk atmoszférája, áttevődhetnek a hangsúlyok, például az egy ideig domináns cserjesort túlnőheti egy szoliterfa.  Az ilyen változásokat figyelembe kell venni a növények gondozásánál, és a köztes telepítéseknél, valamint nem szabad elfeledkezni az elöregedő, hanyatló, esztétikájukat vesztett növények kivágásáról, pótlásáról. A kerteket a szakemberek, kerttulajdonosok praktikus okokból kifolyólag belátható időn belülre tervezik, ez rendszerint 10-15 év, ez az időtartam, amin belül még megjósolható a jövőbeni kert képe, az ennél messzebbi jövőben  már mindenképpen az összetettebb, a helyszínen zajló folyamatok döntik el, hogy hogyan alakul a kert. A kertekben számos faktoron múlik, hogy egy adott növény jól érzi-e magát vagy sem: talajadottságok, vízellátás, fény-árnyék viszonyok, talaj kémhatása, szélviszonyok. Ezek közül számos még a leggondosabb tervezés mellett sem jósolható meg előre (sőt a kerten belül is változnak), így lesznek növények, amik hamar erőre kapnak, esetleg erőteljes növekedésükkel elnyomják a szomszédos növényeket; és lesznek olyanok, amik satnyán cseperednek.
Ne feledjük, hogy a növényekkel együtt a kert épített elemei is megöregednek egyszer, a bútorokon, lépcsőkön, támfalakon, burkolaton, kerti dísztárgyakon fokozatosan mohásodás, patina jelenhet meg, állaguk romolhat, időnként karbantartásra szorulnak majd.

A fentiekkel remélhetőleg senki kedvét nem vettem el a lelkes tervezgetéstől, a cél ugyanis éppen ennek ellenkezője volt. A tavaszig hátralévő időben buzdítok mindenkit a kert jövőjével, az ültetéssel, az átalakításokkal kapcsolatos ötletelésre, de eközben tartsuk szem előtt mindig, hogy kertünket hosszútávra építjük!





Kép források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések