MIT JELENT, HA F1 HIBRID PALÁNTÁT NEVELÜNK?




Jó pár évvel ezelőtt egy édes termésű sütőtökből Édesapám „megmentette” a magokat. Majd a következő év tavaszán több helyre a kertben fészkekben elvetette. Abban az évben annyi aranysárga sütőtök termett, hogy kosárszámra szüreteltünk, bőven jutott még a szomszédoknak is.
Sokszor előfordul, hogy egy-egy olyan édes, zamatos termés kerül tányérunkra, amit a következő évben otthon is szívesen nevelnénk, ezért magokat szedünk a termésből. Majd tél végén vagy kora tavasszal nekilátunk a magokból a palánták nevelésének. Növekszik a palántánk és várjuk a termést, amit a „gazda szeme hizlalna” ugyan, de mégsem nő meg akkorára, mint az a termés, amiből szedtük a magot. Mikor eljön a szüret ideje és kóstolgatjuk, valamiért nem olyan édes, mint a tavalyi termés volt, ami a magokat nevelte. Ilyenkor gondolhatjuk, kevés napfényt vagy tápanyagot kapott, sok eső volt, vagy rossz minőségű volt a talaj, pedig lehet, hogy nem a gondozás miatt nem tudtunk olyan termést nevelni, mint amit szerettünk volna.
Mikor vetőmagokat választunk, érdemes figyelni arra, hogy mi van a fajtanév mellett feltüntetve. Ha azt olvassuk, hogy F1 hibrid, akkor egy ún. keresztezett fajtát választottunk. Ez a jelölés nem csak a kertészeknek fontos információ. Dísznövények és zöldségfélék között is találkozhatunk F1 hibridekkel. Az egyik legkedveltebb példát említve, napjainkban a paradicsomfajták között is számos hibridet találhatunk. De dúsan virágzó egynyári virágok és számos más növény is ilyen, melyekkel minden évben találkozunk. Ezek a hibridek egy apa - és anyanövény keresztezéséből létrejött fajták, melyek legalább egy fontos tulajdonságukban különböznek. A szülőket beltenyésztik, ezek homogenizálódnak, majd ezt követően egymással keresztezik őket, ennek eredményeképpen jön létre az F1 hibrid utód. Ennek tulajdonsága meghaladja a szülők valamely tulajdonságát.
Ezek a hibridek a fajtára jellemző kiemelkedő tulajdonságokkal bírnak, de fontos, hogy csak az ültetés első évében. Bő és ízletes termést hoznak, vagy dísznövények esetében egyöntetű és látványos virágokat nevelnek.  A nemesítők újabb és újabb fajtákat hoznak létre, melyek még több termést nevelnek, vagy törpébb növekedésűek, hogy pl. könnyebben neveljünk konyhakertet teraszon is. Vannak fajták, melyek rövidebb idő alatt érlelik be a terméseiket és jobban ellenállnak az egyre gyakoribb aszálynak. Figyelemre méltó tulajdonságuk a hibrideknek az is, hogy betegségekkel szemben ellenállóak, így kevesebb növényvédelmet igénylenek. Sokféle, egyre kiemelkedőbb tulajdonságokat hordozó fajták jönnek létre, melyek mindinkább alkalmazkodnak az egyre szélsőségesebb időjáráshoz, vagy épp megváltozott igényeinkhez
Azonban az ezekből a fajtákból fejlődő termésekből gyűjtött magokból nevelt palánták, már nem lesznek ún. fajtaazonosak. Nem lesz olyan mennyiségű vagy ízű a termés, a dísznövények virágai is kisebbek lesznek. Ezért nem érdemes a hibrid növények magjait begyűjtenünk és elvetnünk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha ilyen F1 hibrid termés ízlett nekünk és erről gyűjtöttük be a magot. Az ebből a magból a következő évben nevelt palánta termése sem lesz azonos az előző évi terméssel. Ezért érdemes ismernünk a növény fajtáját, mielőtt magot nyernénk belőle. Az említett sütőtök nevelésünk azért is volt sikeres, mert a fajta nem volt hibrid.
Vessünkmagokat, neveljünk palántákat, azonban ha F1 hibrid palántákat szeretnénk ültetni, akkor annak magjait minden évben szerezzük be újra.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések