MIKOR TÉLEN KERTÉSZKEDÜNK - GERENDAHÁZAK Magazin




MIKOR TÉLEN KERTÉSZKEDÜNK

Mire elérkezik egy kertésznek a pihenés, már épp belépünk a télbe. Még ekkor is akadnak azonban elengedhetetlen munkák, bizony télen is kertészkednünk kell. Az egyik legfontosabbal kezdeném: miért kell néha télen is öntöznünk?

A téli öntözéssel kapcsolatban azt szoktam mondani, ne a hónapnak, hanem a hőmérsékletnek megfelelően öntözzünk. Tapasztalhatjuk, az elmúlt években egyre gyakoribb, hogy nem az adott hónapra jellemző, megszokott a hőmérséklet. Ha idő előtt elzárjuk a kerti csapot, kiszáradhatnak a növények a száraz és melegebb télben. Figyeljük a hőmérsékletet, és annak megfelelően öntözzük a növényeket! Különösen fontos ez a cserépben nevelt, sokszor tető alatt lévő, télen kint tartott növényeinkre, melyek semmilyen téli csapadékot nem kapnak. Máskülönben tavasszal azt gondolhatjuk, hogy növényünk elfagyott, pedig csak kiszáradt.

Ha erősebb fagyok jönnek, a teraszon telelő, edényben nevelt növényeink cserepeinek oldalát és alját bugyoláljuk be hőszigetelő anyaggal, úgy, hogy ha öntözés szükséges majd, a földjéhez hozzáférjünk. Bármilyen anyag alkalmas, ami megvédi a kevés földréteggel védett gyökereket az átfagyástól, pl. posztó, zsákvászon vagy buborékos fólia.

Télen is lehet napégése a növényeknek. Erre azok a növények érzékenyek, melyek lombban telelnek át. Száraz és fagyos időszakban, mikor tűző napsütéses időjárás jön, lomblevelű örökzöldjeink lombját ideiglenesen takarjuk le raschel hálóval, ez megvédi leveleik szélét a megégéstől. Ilyen növény többek közt a Havasszépe (Rhododendron sp.).

Régi szokás, de ma is hasznos a fák törzsének mésszel való lekenése. A mésszel a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás következtében kialakuló, a kéregben megmaradó víz fagyása és felengedése miatti repedésektől védhetjük meg a fa törzsét, miközben fertőtlenítjük is. Ezek a repedések később fertőzéshez vagy pusztuláshoz vezethetnek. Fehér színe visszaveri a fényt, így védve a kérget az ingadozó hőmérséklettől.

Mediterrán származású, de kint telelő növényeink pl. a Füge (Ficus carica) télen időszakosan védelmet igényelhetnek. Takarás nélkül, egy igen fagyos tél után, ágaik nagy része visszafagyhat, ami évekre visszaveti a növényt a virágzástól vagy a termés nevelésétől. Bokrok esetében lehetőség szerint kössük össze az ágakat és körben burkoljuk be olyan anyaggal, mely szigetel, de levegőzik is. Nejlonnal ne takarjunk! A takarást töltsük ki lombbal vagy szalmával. Ha elérkezik a meleg, időben szedjük le a takarást.

A havazás szép látvány, de a hó súlyával károkat is tud okozni a kertben. A bajt tetézheti, ha mindez ónos esővel párosul. Szép formájú növényeink - főleg az örökzöldek - a rájuk nehezedő súly alatt szétnyílnak, dermedt ágaik megtörnek, és lomb visszafordíthatatlanul elveszíti formáját. Óvatosan, az ágakra vigyázva verjük le a havat a növényekről. Oszlopos növényeinket még a tél elején lazán kössük össze, így nem nyílnak szét koronáik.

A jégmentesítés kerti utakon a balesetmentes közlekedés miatt nagyon fontos. A kert szempontjából a legjobb, ha mindezt egy hólapáttal végezzük. Ha csúszásmentesítő anyagot használunk, ne nátrium-klorid tartalmút válasszunk. Ez a talajba kerülve a növények pusztulását okozhatja. Használjunk környezetbarát jégmentesítőt, vagy szórhatunk faforgácsot, homokot, fenyőkérget is.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2018. December - Januári számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések