LEVELEK LEVÉLTETVEK NÉLKÜL - GERENDAHÁZAK Magazin



LEVELEK LEVÉLTETVEK NÉLKÜL

Nincs olyan kertészkedő, aki évről évre ne találkozna ismétlődő növényvédelmi kihívásokkal. Neveljünk akár díszkertet, zöldséges veteményest, kis fűszerkertet vagy balkonunkon pár tőből álló konyhakertet, mindannyian ugyanúgy féltjük növényeinket a megjelenő betegségektől és kártevőktől. Sokféle betegség, számos tünet, nehéz szakember nélkül eligazodni. A legismertebb kártevőt azonban egy kezdő kertészkedő is hamar felismeri. Ezek a leveleken megjelenő levéltetvek.

Fénylik a növény levele, ragacsos, bepöndörödött, sárgul vagy hullik, ezek a legjellemzőbb tünetek. A levéltetű fajok száma több mint hetven. A legismertebb a zöld levéltetű, melyet nagyon gyakran rózsán láthatunk, de találkozhatunk fekete vagy sárga levéltetvekkel is. Dísz - és haszonnövényeket egyaránt támadnak. A növények nedvével táplálkoznak, azt szívogatva. A ragacsos tünet a levéltetvek által kibocsátott cukortartalmú ürülék, melyet mézharmatnak neveznek. Ekkor jelennek meg a hangyák, melyek jól jelzik a levéltetű fertőzést. A hangyák a mézharmatot fogyasztják, eközben a levéltetveket is gyérítik. Huzamosabb idő után a levelek sárgulnak, a növény gyengül. A mézharmaton később feketés színű bevonat is megfigyelhető, ez a gomba okozta tünet a korompenész.

A levéltetvek kártétele - túl azon, hogy szívogatásukkal gyengítik a növényt, hátráltatják fejlődését - , nagyobb veszélyt jelet azáltal, hogy vírusvektorok is. Ez azt jelenti, hogy vírusgazdák, hordozók lehetnek és szívogatásuk nyomán számos vírust terjesztenek. Ez nagyon hasonló a kullancs által terjesztett betegségek mechanizmusához. Maga a vírusbetegség nagyobb kártételt okozhat, mint a levéltetű kártétele. A vírusok ellen pedig nem tudunk védekezni. Nincs ellenük vegyszeres növényvédelem sem! A fertőzött növényt vagy részt minél előbb el kell távolítani és meg kell semmisíteni, ez a megelőzésének egyetlen módja. A vírus terjedését a hangyák növényről növényre történő levéltetű hurcolása is elősegíti. A fiatalabb növények a lágyszárú növények előbb gyengülnek le, mint az idősebbek vagy a fás szárú egyedek. A vírusok terjesztésben a szúró-szívó szájszervű levéltetvek járnak az élen. Egyes vírusok a rovarokban is tovább szaporodnak, így tovább fertőz az állat.

Mozaikfoltosság, sárgulás, mintásodás, csíkosság, levél deformáció, torzulás, kinövések, levél keskenyedés és számos tünet jelentkezhet vírusfertőzés esetén. Sok esetben szakember nélkül nehéz felállítani a diagnózist. Esetleg gombabetegségre gyanakodva permetezünk, de hiába, mert nincs ellene védelem. Számos olyan növényt támadnak, melyek egy kezdő kertészkedő kertjében is gyakran előfordulnak. Többek közt ilyen vírusbetegségek a paprikafoltosság és sárga mozaikvírus, uborka mozaikvírus, burgonya Y vírus. Ezért fontos, hogy a levéltetvek ellen védekezzünk!

Ellenálló, rezisztens fajták választása is védelmet nyújthat, amennyiben a választott növényből létezik megfelelő fajta. A levéltetvek távoltartására a régi idők módszerei közül ma is használt a csalánlevélből készült főzet kipermetezése. Ilyen még a levendula telepítése is – főként rózsa mellé – , mely bár igen mutatós, de hatékonysága kérdéses. A jól párosított palánták szintén levéltetű riasztó hatással bírnak, a növények egymásra gyakorolt pozitív hatása miatt. Ragacsos sárgalapok kihelyezésével is ritkíthatjuk a tetveket és láthatjuk, milyen mértékben jelentek meg. Vegyszeres védekezés esetén kontakt vagy felszívódó szereket választhatunk. A levéltetvek jellemzően a levelek hátoldalán, majd a már pöndörödött leveleken belül szívogatnak. Ezért sokszor csak a felszívódó rovarölő szerek a hatásosak. A vegyszereket váltogassuk, mert a tetvek egy idő után rezisztensek lesznek. A mézharmat vonzza a méheket. Fontos, hogy méhekre veszélytelen szereket válasszunk! 
Az egyik legjobb biológiai védekezés, ha a kertben lévő katicák oldják meg a levéltetvek gyérítését. Hazánkban még nem elterjedt a katicák lárváinak telepítésével történő védelem. Lárvákat tartalmazó koncentrátum kijuttatásával védekeznek, mely igen hatásos. A katica pár hónapos élete során naponta több tucat levéltetűt fogyaszt, de más kártevők lárváit is pusztítja. Addig maradnak és szaporodnak kertünkben a katicák, ameddig élelem van számukra.A legismertebb a hétpettyes katicabogár. A harlekinkatica szintén lárvákkal táplálkozik, de sokkal agresszívebb, így már a hétpettyes katicákat is veszélyezteti.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2018. Augusztus - Szeptemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések