FAGYÖNGYCSOKOR ALATT


FAGYÖNGYCSOKOR ALATT

Vannak növények, melyek az év egy szakához köthetőek. A fagyöngy (Viscum album) is ilyen. Mikor közelednek az év végi ünnepek, akkor jut eszünkbe és szerzünk be egy-egy csinos kis csokrot.

Fehér bogyókká változó könnyek. Miért említik gyakran a fagyöngyöt a szeretet, a hűség jelképeként, vagy mint csodatevő növényt? Egy skandináv legenda szerint Friggnek, a házasság istennőjének gyermekét egy fagyöngynyíllal ölték meg. Az anya könnyei fehér bogyókká változtak a fagyöngy ágain, majd a növényt a szeretet jelképévé tette, hogy soha ne ártson többet senkinek. Egyre népszerűbb az ünnepi dekorációk részeként.

Gyógyászati célokra is felhasználják a fagyöngyöt, nem csak karácsonyi otthonunkat díszíti. A fehér fagyöngy leveleiből hideg áztatással készítenek teát, nem forrázással, így megőrzi hatóanyagait. Vérnyomás szabályozásában és a magas vérnyomás kezelésében is hatékony. Többek között a köhögésre csillapítására, az immunrendszer erősítésére és az érelmeszesedés megelőzésére is alkalmazzák.

A fagyöngy a fák ágain él, mely tulajdonságával nagyban eltér a többi –kertbe ültetett - növénytől. Az év nagyobb szakában a fák dús koronájában szemünk elől takarva, észrevétlenül fejlődik. Majd mikor kopaszodnak a fák, előtűnnek az ágakon a 30-40 cm- es, gömb alakú növények. Ekkor válik látványossá igazán a fagyöngy, mert bőrszerű, vaskos leveli télen is zöldek. Vannak fák, melyeken sokkal gyakrabban él, ilyenek a fűz, nyár, galagonya, juhar és nyír. Nagyon lassan nő. Évekre van szüksége, míg fehér bogyóit elkezdi nevelni, de nem mindegyik növény terem. Kétlaki, ezért vagy porzós, vagy termős a növény. A nő ivarú egyednek szüksége van a hím ivarú egyedre, ekkor a beporzás hatására teremnek. Márciusban virágzik, majd őszre jelennek meg az ismert fehéres sárga bogyói, melyeket ha szétnyomjuk, igen ragacsosak.

Növényen élősködő növény.  Míg napjainkban kedvelt virágkötészeti növény, addig a fának, melyen a fagyöngy él, már sokkal kevésbé előnyös ez az „együttélés”. Terjedését a madarak segítik, melyek bogyóit fogyasztják. Mikor a ragacsos mag megtapad a fán, gyökeret ereszt, megkapaszkodik, és a kérgen áttörve szívógyökerei segítségével vizet és tápanyagot von el a gazdanövénytől. Közben levelei önállóan is fotoszintetizálnak és sok vizet is képesek tárolni, ezért az aszályos időszakokat is könnyedén átvészeli. A fagyöngy ezért egy félélősködő, parazita növény. Az évek során a fagyöngy növekszik, a fa kondíciója pedig érthetően romlik. Ritkásabb lesz, gyengébben nő, hullatja a lombját. Idősebb fa állapotát jobban rontja, mint egy életerős fiatal fáét. Koros fa pusztulását is okozhatja, ha sűrűn elterjed ágain. Ez ellen védekezni a fák fertőzött ágainak levágásával lehet.

A kis csokrok sokszor bejáratok fölé kerülnek, mert a hagyomány szerint, annak, aki fagyöngycsokor alatt ad csókot kedvesének, a szerelme örökké tart.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2017. December - Januári számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések