KERT IS, KUTYA IS - VERANDA Magazin




KERT IS,  KUTYA IS
 
Gondolom a címet olvasva sokan a fejükhöz kapnak, hogy nem, ez egyben nem működik. Mi tagadás, nem könnyű álmaink kertjét kialakítani és fenntartani, mely egyben kedvencünk élettere is. Sok türelem és kompromisszum szükséges, míg kialakul a harmónia.
Sokunknak vannak történetei azokból az időkből mikor kölyök kutyájuk felfedezte a kertet. A következmény: a szép gyepben naponta talált kikapart lyukak, a frissen ültetett és leharapott virágok, szétrágott csemeték, elásott „kincsek”. Bizony, ez  elkerülhetetlen időszak, mikor résen kell lennünk. Neveléssel és türelemmel kell kivárnunk azt, mikor előbb vagy utóbb, de biztos eljön a kertkímélőbb korszak.
Ha túl vagyunk a kölyökkori „kertátrendezésen” és végre helyrehoztuk a kisebb nagyobb károkat, ezt követően is adódhatnak problémák. Ezek is kivédhetőek. Vannak növények, melyeket kifejezetten kedvelnek háziállataink, és vannak, melyeket messzire elkerülnek. Ezt kihasználva helyes növényválasztással olyan kertrészektől tudjuk távol tartani kedvenceinket, melyeket szeretnénk, ha elkerülnének. Ilyenek főként a szúrós, tövises növények.  Macskák távoltartására hatásos az un. Macskaűző növény (Coleus canina), melynek levélszagát nem kedvelik. Habár ez a növény nem télálló, így többségében egynyáriként nevelik, de átteleltethető hűvös és világos helyen. Továbbá az erős illóolaj tartalmú növényeket sem kedvelik, ilyen pl. a Citromfű (Melissa officinalis ) vagy a Levendula (Lavandula officinalis). Ezekkel a növényekkel csupán az egyes területeken való átjárást tudjuk megakadályozni, míg a kert többi részében szabadon mozoghatnak. A macskák a nedves, rendszeresen öntözött területeket,  illetve a talajfelszín kővel borítottságát sem kedvelik.
Visszatérő probléma az állatok vizelete, mely kiégeti a gyepet, a növények lombját. Változóan érzékenyek erre növényeink, de az egységes, hogy minden növényt megvisel. Ezért kell újra és újra foltokban füvesítenünk és metszenünk. Egyes kertrészektől vagy növényektől elszoktathatjuk kedvenceinket távoltartó spraykkel vagy gélekkel. Ezek az állatokra veszélytelenek, azonban illatukat nem kedvelik. Ha következetesen és rendszeresen használjuk, hatásosak.  De nem csak helyes növényválasztással és különböző riasztó készítményekkel tudjuk védeni kertünket. Kis kerítésekkel, hálókkal is körbevehetjük pl. az épp frissen érő termést a veteményesben. A hálók a kisebb fák törzsén is hasznosak, megvédik a fiatal csemetéket a macskák körömélezésétől.
A kert kialakítása segítheti, hogy számunkra otthonos és egyben állatbarát is legyen környezetünk. A tér mindenkinek fontos. A kert pihenésre és aktív kikapcsolódásra is alkalmas hely. Nincs ez másképp állataink esetében sem. Szükségük van félreeső, nyugodt és csöndes zugra, míg máskor mozgáshoz elegendő térre. A kutyák szeretik figyelni saját „birodalmukat”, ezért házukat olyan helyre tegyük, ahol kényelmes pihenhetnek és látnak is minket. A házőrzés is fontos feladata a kutya lelkének, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy minél könnyebben elérje a kerítés vonalát. Közvetlen a kerítés mellé nem érdemes növényeket telepítenünk, mert a nagy jövés – menés közben könnyen kipusztulhatnak.
És ha állatbarát a kert, ne feledkezzünk meg a madarakról sem. Nem csupán etetésükről vagy itatásukról, hanem a kertben rájuk leselkedő veszélyekről. A nekik szánt etetőket úgy helyezzük el, hogy más állat ne férjen hozzá. Odafigyeléssel, okos kialakítással a kert nekünk és az állataink számára is egy élhető és nyugodt életteret fog nyújtani.

(A cikk a VERANDA Magazin 2017. Július - Augusztusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések