A LEMOSÓ PERMEZETÉSSEL KEZDVE



Lehet nagy kertünk virágzó cserjesorral, dús lombú sövénnyel, terméssel teli veteményesünk vagy kis teraszunk pár darab cserépben nevelt kedvenc növénnyel. Mindegy mekkora „kertet” ápolunk, nevelünk, minden növényünk védelemre szorul. Ekkor felvetődő egy igen gyakori kérdések: „Mi nem igényel permetezést?”, „Melyik növény az, amit minél kevesebbet kell majd permeteznem?”. Első gondolatként: olyan kert nincs, ami ne szorulna időszakos vagy rendszeres növényvédelemre. Bármely igénytelen és kevés gondozást igénylő növényt is választunk. Növényvédelemi témában végtelen szakirodalmat olvashatunk, ebből egy pár igen gyakran felvetődő témát ragadok most ki.

Az év növényvédelmi szempontból lemosó permetezéssel indul és ezzel is ér véget. A megelőzés nagyon fontos! Nem csak a jól választott szerek, hanem a kártevők, kórokozók tavaszi és őszi gyérítése is segítséget jelent majd az év többi szakában. A lemosó permetezés ideje akkor jön el, mielőtt kihajtottak volna a növények vagy miután már a lombhullás véget ért és kopaszok. Kora tavasszal, szélcsendes, fagymentes időben, mikor a rügyek még nem indultak fakadásnak és ősszel mikor már egy levél sincs az ágakon. Az egész kertet alaposan és bőven - mint a nevében is benne van - lemossuk. Ez prevenció, mint a kora tavaszi metszés, mely nem csak bő termést hozhat vagy formássá teheti a koronát, hanem a beteg részek eltávolításával sok kártevőtől és kórokozótól szabadítjuk meg növényeinket.

Túlöntözés, szárazság, fény és tápanyaghiány. E környezeti tényezők mindegyike ronthatja a növény kondícióját. Az ezek következtében kialakuló élettani tünetek a beteg növény képét adják. Ekkor az adott környezeti tényezőt kell a növény igényeinek megfelelően javítani. Lehet, hogy ez épp talajcserét, tápoldatozást vagy napfényes helyre átültetést igényel. Ellenkező esetben az ilyen körülmények között legyengült növény könnyebben válik beteggé is, kevésbé lesz ellenálló.

Mikor roppanó cseresznye helyett kukacos termést kapunk, már nem tudunk védekezni. A védelemre, mint megelőzésre van szükség. Tavasszal a sziromhullás után permetezzük a fákat a rovarok rajzásakor. Ennek idejét nehéz megállapítani, de a ragacsos sárgalap hasznos segítség ebben.

Szemmel nem látható az atkafertőzés. A hektikus időjárás, a száraz, aszályos időszakok miatt egyre több kertben probléma. Gyakran atkás leanderünk, de nehéz észrevenni. Apró fehér pöttyök jelennek meg a levélen, majd - ha nem védekezünk - a levelek szinte ezüstös színűvé válnak. Az atkák szívogatásának következtében a növény elpusztul. De számos más kerti növényt is támadhatnak atkák. Atkaölő vegyszerekkel időben védekezzünk.

Barnuló foltok tarkítják a zöld sövényeket egyre több kertben. Gyógyírként többet öntözzük vagy tápoldatozzuk, miközben a növény állapota csak tovább romlik. Napjainkban az örökzöldek ugyanolyan növényvédelemre szorulnak, mint bármely más növény a kertben. Gombabetegségek mellett tujaszú, pajzstetvek és takácsatkák is károsíthatják örökzöldjeinket. Ha időben permetezünk és még megállítható a növény állapotának romlása, akkor idővel ismét helyrejön, ellenkező esetben - ha nagy része megbarnult - már menthetetlenné válik. Ha többféle betegség támadja meg növényünket, akkor egy menetben a vegyszerek helyes keverésével is védekezhetünk. A keverési arányokról és a keverendő vegyszerekről kérjünk szakembertől tanácsot! Minden esetben tartsuk be a készítményeken feltüntetett használati útmutatókat!

Ha felismertük a betegséget és beszereztük a megfelelő vegyszert is, egyes növényeknél a permetezés akkor válik hatékonnyá, ha tapadásfokozó szert is keverünk bele. Gondoljunk csak a viaszos, bőrszerű, fényes levelű növényekre. (Örökzöldek, Babérmeggy, Leander stb.) Ezeknek a növényeknek a lombjáról szinte lepereg a vegyszer. A tapadásfokozó szerek pedig abban segítenek, hogy a vegyszer a levél felületén vagy épp a fonákján maradjon. Sokszor előfordul, hogy csak egy-két növényt szeretnénk kezelni. Ezért kis mennyiségű vegyszert is bekeverhetünk vagy „készen bekevert” sprayt vagy rovarölő tartalmú táprudat válasszunk. Fontos, hogy sok esetben egy kezelés nem a várt hatást adja, ezért több permetezés szükséges, hogy a növény ismét egészséges legyen!

Minden év mást hoz a kertnek a növényvédelem szempontjából is. A változó időjárás, az esős időszak a rekkenő hőség évenként változóan felszaporodott kártevőket vagy megjelenő kórokozókat hozhat. Míg az egyik évben a tömegesen megjelenő meztelen csigákat írtjuk, addig a következőben a poloska - invázió ellen küzdünk. Bevált recept így nincs a kert védelmére. Mindig érdemes figyelembe venni az adott időjárást, a kert növényeinek igényeit, figyelni a növények állapotát és érdemes hangsúlyt helyezni a kémia védekezés mellett a mechanikai és biológiai védekezésre is.

(A cikk a VERANDA Magazin 2016. November - Decemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések