VAKONDTÚRÁSOK NÉLKÜL



VAKONDTÚRÁSOK NÉLKÜL

Mi jut eszünkbe először a vakondról? Ha azzal kezdem, hogy egy nagyon hasznos állat, a feltúrt kertjük fáradságos rendbehozatalára gondolva valószínű sokunknak nem ez jut eszünkbe. A vakondra a panaszunk a túrásokkal teli gyep vagy a kidőlt virágok látványa. Érthető, hogy minél előbb meg szeretnénk szabadulni ettől az állattól, mielőtt mindent feltúrna.  Pedig a kártétele mellett nem csak hasznos, hanem hazánkban védett állat is. Tehát ha megjelent a kertünkben, riasztására olyan megoldást kell választanunk, mely nem veszélyezteti vagy öli meg, csupán elriasztja. De mi a legjobb módszer a távoltartására?
Miközben a vakond látványos túrásokkal jelzi, hogy beköltözött a kertünkbe, eközben nagyon sok talajban lévő kártevőt elpusztít. Haszna ebben rejlik. Ott jelenik meg, ahol elegendő élelmet talál. Ha előfordult már, hogy frissen ültetett csemeténk gyökerét a pajorok elrágták, a vakond számára pont az ilyen élelemmel teli, gilisztákban és rovarokban gazdag helyek az ideálisak. Rengeteg földben élő kártevőt elfogyaszt, ami hasznos növényeink számára. Igaz, eközben az évelő növények, a frissen ültetett csemeték gyökereiben is kárt tehet, ami a növények pusztulásához is vezethet.
Bársonyos bundájú, puha szőrű, közel 15cm-es állat. A föld alatti életének megfelelően idomult testfelépítése is. Karmos mellső lába igen erős az állandó föld alatti túrás miatt. Életvitelénél fogva látása gyenge, szaglása és hallása viszont kitűnő. Erős karmaival az év nagy részében- téli álom nélkül - szorgalmasan ássa hosszú és kiterjedt föld alatti járatrendszerét, minél több élelmet keresve. A feleslegessé vált földet a felszínre túrva lesz egyre több és több vakondtúrás a gyepen. Nagyon ritkán pillanthatjuk meg a felszínen, néha a talaj felett is vadászik  pl.csigákra.
Mikor egyre több túrás jelenik meg a kertben, akkor számba vesszük az összes lehetséges vakondriasztási módszert. Változó, hogy melyik módszer az igazán hatásos. Hallottam már, bevált módszerekről, talán „vakondja” válogatja kertenként. Tehát ma sincs biztos módszer a riasztására, ezért érdemes többféle megoldást kipróbálni.
Az egyik leghatásosabbnak tartott növény a Vakondűző fű, ismertebb nevén a Hasindító kutyatej vagy Nagy sárfű (Euphorbia lathyris). Vakondűző hatása  - a gyökere által is kibocsájtott - riasztó szagának köszönhető, mely a vakond számára is érezhető a talajban. Bár hatásosnak tartják, azonban érdemes óvatosan bánni e növénnyel, mert tejnedve igen erősen mérgező! Riasztó hatású a Császárkorona is (Fritillaria imperialis). Hagymájának kellemetlen illata nem csak a talajban élő kártevőket riasztja, hanem a vakond számára is kellemetlen. Állítólag hatásos a fokhagyma is, melynek megpucolt gerezdjeit a túrások nyílásaiba kell helyeznünk. Az erős hagymaszag elűzi a vakondot a kertünkből.
A vakondriasztók többsége ennek a kis állatnak az igen kifinomult szaglásán vagy hallásán alapszik. A riasztó növények és a legkülönfélébb készülékek ezeket a tulajdonságokat kihasználva űzik el az állatot. A növényeken túl napjainkban egyre többféle vakondriasztók közül válogathatunk. Hatásuk hol beválik, hol kevésbé. A füstpatronok csak a földben élő állatokat riasztják, a növényeknek nem ártanak. A járatok egyikében egy patront meggyújtunk és lefedjük földdel, majd várunk, hogy az állat kiköltözik - e kertből vagy sem. Az napelemes vagy elektromos ultrahangos készülékek vegyszermentes megoldások. Olyan alacsony frekvenciájú hangot bocsátanak ki, ami zavarja a vakondot.
Vakondhálót a gyep alá. Viszonylag új megoldás, mely hatásosnak tűnik. A könnyen leteríthető vékony háló a vakondot megakadályozza abban, hogy túrásokkal tarkítsa a kertet. Hátránya, hogy a füvesítés előtt kell leteríteni. Meglévő kész kerteknél csak a kert bontásával használható. Ha már a gyep alatt van, a vakond nem tudja áttörni, kivétel akkor, ha a hálóra nem teszünk elegendő mennyiségű földet. Panaszolták, hogy bár a hálónak köszönhetően túrás nem lett, de kisebb „fűdombok” jelentek meg a gyepen. A hálón lévő pár cm-es földréteget a vakond könnyen felnyomja, ezért érdemes kicsit mélyebbre teríteni a hálót.
A régi módszerek, a petróleumos rongy, a járatokba helyezett sörösüveg ma is éppúgy beválthat. És, hogy melyik módszer lesz hatásosabb, majd a vakond dönti el.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2016. Augusztus - Szeptemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések