TIHANY NAPSÜTÖTTE LEVENDULAMEZŐI



TIHANY NAPSÜTÖTTE LEVENDULAMEZŐI

Közel 100 évvel ezelőtt telepítették az első Közönséges levendula (Lavandula officinalis) töveket Tihany domboldalába. A Tihanyi - félsziget speciális éghajlati adottságainak köszönhetően a tövek szépen fejlődtek, majd a betakarított virágaik magas illóolajat is tartalmaztak. Napjainkban is sikeresen folyik itt a levendulatermesztés, a tihanyi őslevendulás 50 éves tövei ontják virágaikat. Évente fesztivált is rendeznek e növény tiszteletére.

Félcserje. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy idősebb levendulánk alulról felkopaszodik, ágai a tövénél megvastagodnak és szép lombozatot csak a vastagabb ágai felett nevel. Ez természetes, mivel a Levendula mivel a levendula sem nem lágyszárú évelő, mely minden évben elfagy, majd újrahajt, sem nem cserje, mely fás ágain hajt újra. Hanem félcserje, melynek alsó ágai idővel megerősödnek, vastagodnak és e felett nevel lombozatot és virágzik.

Hogyan lesz dús bokrú levendulánk? A metszés nagyon fontos ahhoz, hogy tömött bokrú növényünk fejlődjön. Virágzást követően metsszük meg alaposan, így sűrűn törnek majd elő hajtásai és ezek a friss ágak még beérnek, míg elérkeznek az első fagyok, így kevésbé lesz fagyérzékeny. Tavasszal az elfagyott, beteg vagy idősebb ágrészektől is tisztítsuk meg, tetejét visszavághatjuk. Bár hazánkban télálló növény, azonban télállóságát több dolog is befolyásolhatja. A hidegebb telek a frissen telepített töveket károsíthatják, ezért a kis palánták tövét érdemes télre takarni. Ősszel már ne vagy igen gyéren öntözzük, mert ez is szintén fagyérzékenyebbé teheti. Míg a főleg tavasszal telepített  fiatal tövek több öntözést igényelnek begyökeresedésükig , addig az idősebb levendulatövek csak igen meleg nyarak esetén igényelnek gyakori öntözést. Igazi napfény - és melegkedvelő! Kertünk napsütötte, legmelegebb helyét keressük meg számára! A meszes, kevésbé agyagos talajokat kedveli igazán, később nincs túl nagy igénye sem tápanyagban, sem vízben. A begyökeresedett tövek száraz talajban és forróságban is gyönyörűen fejlődnek. Pangó vizes talajon gyökerei könnyen rothadásnak indulhatnak, majd hajtásai lehervadnak.

Magról szaporítva a „saját nevelésű palánta” varázsát adja. Azonban ha e mellett döntünk, türelem kell hozzá, míg a kis csíranövényből pár év alatt erős palánta fejlődik. Ha gyorsabb látványt szeretnénk, akkor a kisebb méretű növénytől az előnevelt nagyobb méretig válogathatunk a különféle virágszínű fajták között. Cserepes növényként egész évben ültethető, kivéve a téli fagyos időszakot.

Levendula sövény. Gyönyörű látvány az alacsony, 50-60cm-es és sűrű bokrok kacskaringózó látványa. 40-50cm –ként ültetve sövényként összenőnek tövei. Ha távolabbra ültetjük őket, akkor jellegzetes, félgömb formájú bokrot nevel. Örökzöld, illatos lombja télen is díszít.

Kékes felhőbe borulva. Június-júliusban hozza virágait. Ismertebb színei a kékes, lilás árnyalatok, de egyre kedveltebbek a rózsaszín számos árnyalatai és a fehér is. . Virágai csokorba szedve, szárított formában nagyon sokáig megőrzik nyugtató, aromás illatukat.

Levendulás sütemény illatos, kandírozott virágaival díszítve igazi különlegesség. A mézen és teán túl számos felhasználási módja ismert. A gyógyászatban főleg virágos hajtásait használják. Az illóolaj összetétele termőhelytől függően változhat. Illatos krémek, szappanok, fürdőgélek és sok-sok más kozmetikai termék alapanyagául szolgál. Illóolaja lazító, nyugtató, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és gyomor panaszokra is hatásos. Meghűlésekre inhaláláshoz vagy napozás okozta leégésekre is felhasználják. A bőrbe masszírozva enyhíti a fájdalmat.

Odafigyeléssel, megfelelő gondozással évtizedekig élő, mediterrán hangulatot sugárzó, igazán gyönyörű növény a kertünkben.

(A cikk a VERANDA Magazin 2016. Május - Júniusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések