TÉLI KERT AZ ÜVEG MÖGÖTT - VERANDA Magazin


TÉLI KERT AZ ÜVEG MÖGÖTT

Mire ad lehetőséget egy télikert? Mondhatnám egy négyévszakos kert, mely egész évben páratlan teret ad a kertészkedés számos formájának.

A télikert nem csupán a hideg hónapokban ad lehetőséget növényeink gondozására és tárolására. Mikor télikertről esik szó, elsősorban egy igen világos és hűvös helyiség jelenik meg a szemünk előtt. Ezt nevezhetjük a klasszikus értelemben vett télikertnek. Ezek a gyengén fűtött helyiségek pótolhatatlan segítséget nyújtanak olyan növények téli elhelyezésében, melyek nem viselik el a fagyokat, ugyanakkor meleg helyen nem tarthatóak télen. Sok kertbarátnak okoz problémát, hogy a tél beköszönte előtt a kertet, teraszt díszítő buja mediterrán növényeket hova „mentse be” hosszú hónapokra a kertből. Az évről évre nagyobb Leanderünket egyre nehezebb elhelyezni, miközben a tél folyamán egy gyengén megvilágított helyiségben a növények hajtásai megnyúlnak, erőtlenné válnak és különféle betegségek is megtámadhatják a növényt.

A télikertben lévő hőmérséklet alapvetően meghatározza, milyen növényeket tudunk benne nevelni. Teleltetés céljára a gyengén fűtött télikertek a tökéletesek. Ezek 10-15 C-os hőmérséklete a legoptimálisabb a mediterrán növények teleltetésére. Ilyen hűvös körülmények mellett a relatív magas fényviszony is hozzájárulnak, hogy a növények nyugalmi állapotban tudjanak telelni, mely segíti a következő évi bőséges virágzásukat is. Az így áttelelő növények tavasszal életerősebbek és a lomjuk is zöldebb.

Télikertünk lakható válik, ha lakóterünk szerve részeként építve, fűtött körülményeket teremtve alakítjuk ki. Egy üvegfalú és üvegtetejű, szobahőmérsékletű helyiség télen-nyáron közvetlen kapcsolatban van a kerttel, mintha oda lépnénk ki. Az évszaktól és a külső hőmérséklettől függetlenül különleges, akár trópusi szobanövények vehetnek minket körbe, miközben kialakíthatunk egy hangulatos nappalit is. Az ilyen meleg és fényes télikertek palántázásra is kiválóak. A konyhakertbe vagy a teraszra szánt virág - vagy zöldségmagokból időben tudunk edzett palántákat nevelni. Mire tavaszi kiültetésükre sor kerül, az ilyen erős palánták előbb hoznak virágot vagy termést. Bármely télikertet is választjuk, érdemes megfontolnunk annak méreteit. Fontos a tájolása és anyaga is. Építhetjük fából, műanyagból, de lehet fémszerkezetű is.

A növények speciális igényeihez igazodó gondozás is nagyon fontos. Míg egy hideg télikertben az alacsony hőmérsékleten a növények kevesebb öntözést igényelnek és ritkábban száradnak ki, addig egy meleg helyiségben rendszeresebben kell öntöznünk és a növényvédelemre is gyakrabban szükség lehet. Nagyobb figyelem szükséges egy fűtött helyen, ahol a növekedés is intenzívebb, így többször kerülhet sor átültetésre is.

Mindkét esetben - legyen ez hideg vagy meleg télikert - a növények számára nem csak a hőmérséklet megfelelő, hanem a fényviszonyok is a legoptimálisabbak, hiszen egy fénnyel teli helyiségben egész évben intenzívebben és egészségesebben fejlődnek. Számunkra pedig a hosszú, sötétebb hónapok alatt egy fénnyel teli télikertben kertészkedni nem csak hangulatjavító, hanem olyan érzést is kelt, mintha kint lennénk a kertben.

(A cikk a VERANDA Magazin 2015. November - Decemberi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések