OTTHON TERMETT PARADICSOM

 

OTTHON TERMETT PARADICSOM

Sárga, zöld csíkos, fekete, rózsaszín, lucullus, tölteni való, oltott, koktél és óriás. Sorolhatnám még napjaink egyik legnépszerűbb növényének, a paradicsomnak legkülönbözőbb változatait, melyek évről évre egyre csak bővülnek.
Lehet kiskertünk, nagyobb teraszunk vagy akár egy apró balkonunk, paradicsomot egyaránt nevelhetünk. Növekvő népszerűségének ez is az egyik titka. Én sem vagyok ezzel másként, mikor már tavasszal várom az Édesapám nevelte palánták páratlan ízű terméseit. Sok kérdés merül fel nevelésével kapcsolatban. Nézzünk pár, gyakrabban felmerülőt ezek közül.

A paradicsom fény - , víz - és tápanyagigényes növény. Hazájában, Közép - és Dél- Amerikában meleghez és párás klímához szokott. Tehát minél naposabb helyet keressünk számára. Rendszeres és bőséges öntözést kíván és minél tápanyagdúsabb, laza szerkezetű földet, melyben a gyökerei könnyen tudnak terjedni. Konyhakertben a szerves trágyával dúsított virágföld tökéletes számára. Edényben nevelve is keverjünk ültetéskor tápanyagot a talajba. Majd év közben tápoldatozhatjuk vagy bármely, zöldségnövények számára megfelelő készítménnyel egészíthetjük ki öntözését. Ha magunk szeretnénk palántákat nevelni, érdemes egy meleg és világos helyen már február végén elvetni a magokat. Így mire eljön a kiültetés ideje, fejlett palántáink lesznek. Én kész palánták beszerzését javasolom, ebben az esetben a fajtaválaszték is bővebb. Ha elkéstünk a magvetéssel, ezek a fejlett palánták rögtön kiültethetőek, előbb lesz termésünk is.

Érdemes különböző érési idejű fajtákat választani, így hosszabb ideig szedhetjük a termést. A fajta helyes megválasztása az ültetésre szánt hely szempontjából is fontos. A növény végső méretét érdemes figyelme venni. Ha teraszon edényben szeretnénk nevelni, balkonra való, alacsonyabb növekedésű, kisebb edényben is nevelhetőeket válasszunk. Nagyobb méretű - 35-40cm – edényekben magasra növő fajtákat is tarthatunk. A folyton növő fajták erős támasztékot igényelnek, ami a termés súlyát is képes megtartani, karó mellett folyamatosan kötözve, ahogy növekszik a palántánk. Egy kis palántáról sokszor nem is gondolnánk, hogy pár hónap alatt  akár 2 méter magas, dús lombú bokor fejlődik, tele terméssel, ezért érdemes minél nagyobb méretű edénybe ültetni.
Már márciusban sokan kiültetnék a paradicsomot, azonban érdemes óvatosnak lenni. Április közepétől - végétől ültethetünk szabadföldbe, azonban az erősebb kora tavaszi fagyok kárt tehetnek a növényekben.  Ha van rá lehetőségünk érdemes egy - két évente változtatni a paradicsom helyét, mivel a kórokozók akár több évig is a talajban maradhatnak.
A többi palántától eltérően a paradicsomot mélyebben kell ültetni, mint ameddig földben van. Tehát a szárának egy része is kerüljön a föld alá. Idővel a földbe került szár is gyökereket fog ereszteni és jobb lesz a tápanyagfelvétele. Azonban ha oltott palántát ültetünk, csak olyan mélyre ültessük, hogy az oltás helye ne kerüljön a föld alá. Miközben ültetjük, a kis gödrökbe szórhatunk szerves trágyát, ezt viszont jól keverjük el a földdel, ne töményen tegyük a palánták köré. Csak komposztált trágyát használjunk, ellenkező esetben a gyökereket megégethetjük.
Esősebb vagy hűvösebb nyári időben gyakran jelentkezhetnek a paradicsom betegségei, többek között pl. fitoftórás rothadása. Mielőtt permeteznénk, sok esetben segíthet a beteg termések eltávolítása. Ha növényvédő szert használunk, fontos, hogy a betegség pontos azonosításában kérjük szakember segítségét. Csak ennek pontos ismeretében  választott, megfelelő szer nyújthat hatásos megoldást! Továbbá figyeljük a növényvédő szer élelmezésügyi várakozási idejét. Ha már szedésre érett a termés, semmiképp ne használjunk vegyszereket. Problémát okozhatnak év közben még a levéltetvek is.

Miközben növekszik a folyton növő palánta, a folyamatos kötözés mellett a főágon fejlődő hónaljhajtásokat el kell távolítani. A kis hajtásokat kézzel könnyen ki lehet törni, ha pedig már megvastagodtak, akkor metszőollóval vágjuk ki őket. Ne sajnáljuk ezeket az ágakat, mert a főhajtás növekedését visszafogják. Másrészt ezzel a ritkítással a lombozatot is szellősebbé tesszük. Ha túl sűrű a levéltömeg, a párás környezetben a betegségek is könnyebben megtámadják a tövet. Ha pedig elegendő napfény éri a tövek belsejét, a termés is gyorsabban fog beérni. Az így otthon nevelt paradicsomtövünkről már nyár közepétől szedhetjük a fantasztikus ízű terméseket.

(A cikk a VERANDA Magazin 2014. május - júniusi számában megjelent)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések