NÖVÉNYVÁLASZTÁS TAVASZTÓL TAVASZIG

Mikor jön el az ültetési ideje? Mi alapján érdemes döntenünk, mikor növényeket válogatunk kertünkbe vagy teraszunkra? Melyik növényt az év mely időszakában a legcélszerűbb kiválasztani? Ezeket a kérdéseket sokszor kapom a kertbarátoktól.

Sok szempont alapján dönthetünk. Kertünk mérete, fekvése és talajának minőségén túl fontos az is, milyen célt fog szolgálni. Napjainkban az újabb és újabb nemesítések célja sokszor az, hogy egy adott növényt - amelyet egy kisebb kertbe végső méreteinél fogva nem lehetne telepíteni - annak törpe változatával helyettesítsünk. Díszítő értéke egyenrangú az alapfajjal. Így ha kisebb a kertünk, akkor sem kell lemondanunk megálmodott elképzeléseinkről. Erre jó példa a lassúbb növekedésű Babérmeggyek (Prunus laurocerasus sp.) , Nyáriorgonák (Buddleja sp.), vagy a törpe örökzöldek számos változatai. Az árnyékos vagy napos fekvés is alapjaiban meghatározza a növényfajtát, ebben az esetben is rengeteg alternatíva lehetséges, melyek egymást kiválthatják. Átgondoltan érdemes növényeket választanunk, hisz sok évre előre döntünk. A telepítést követő első években a még lazának tűnő kert később zsúfolttá és áttekinthetetlenné válhat, ha a növények végső méretét nem vesszük figyelembe.

Mennyi időnk lesz kertünk fenntartására? Ez is nagyon fontos. Minden, amit az évek alatt elültettünk, növekszik. Lehet, hogy metszeni kell, kártevők és kórokozók támadhatják meg, melyek ellen rendszeresen permeteznünk kell. Időigényes az év közbeni többszöri gyomirtás is. A tápanyag - utánpótlás is elengedhetetlen és sorolhatnám még a fenntartási munkákat. Ha kevesebb az időnk, de élvezni szeretnénk a kertet, akkor már a kialakításkor ezt figyelembe véve, érdemes olyan anyagokat választanunk pl. geotextília, melyek megkönnyítik munkánkat.  Egyes növények gondozása több időt vesz igénybe. Ilyenek az egynyári növények is. Napi szinten igénylik az öntözést, tisztogatást és a heti tápanyag - utánpótlást. Az örökzöldek, díszcserjék és számos évelő növény sokkal kevesebb fenntartási munkát igényel.

Tavasztól tavaszig különböző növények jelennek meg a kertészetekben. Minden évszaknak megvannak a rá jellemző, abban az időszakban virágzó kedvelt növényei. Döntő többségében leginkább tavasszal válogatunk a kertészetek kínálatából. Sokszor ekkor szeretnénk az összes eltervezett növényt beszerezni, legyen az örökzöld vagy akár évelő. Ez nem biztos, hogy jó döntés, mert  mikor eljön az egyes növények virágzási ideje, akkor találjuk a legnagyobb szín - és fajtaválasztékot. Kiemelném, hogy ez nem azért van, mert ezeket a növényeket más időszakokban nem lehetne ültetni. Mikor egyes növények elérik a bimbós - virágos, begyökeresedett állapotot, ekkor nyújtják a termesztők a legnagyobb választékot, így a kertészetekben is ilyenkor találhatjuk meg a legbővebb kínálatot. Példa erre az Árnyékliliom (Hosta sp.), mely csak tavasztól őszig mutatós. Az első fagyokat követően föld feletti része lefagy, csak fényképről tájékozódhatunk, milyen is lesz a kihajtást követően, így ilyenkor nehezebb is döntenünk.

Tavasszal a virágba boruló egynyári növények, a főként alacsony sziklakerti évelők, a cserjék, pl. Liliomfa (Magnolia sp.) gazdag választékából érdemes válogatnunk. Nyáron sok olyan magas termetű évelő növényt ültethetünk, melyek virágzását látva sokkal könnyebb kiválasztanunk a nekünk legjobban tetszőt, mint tavasszal, mikor épp hajtásnak indulnak. Ilyenek többek közt a Sásliliom (Hemerocallis sp.) és a Menyecskeszem (Coreopsis grandiflora) is. Ősszel ismét más növények jelennek meg, melyek a téli díszét adják kertünknek. Ilyen többek közt a Tűzeső (Heuchera sp.).

Ne csak a tavaszi időszakban válasszuk ki növényeinket! Hagyjunk helyet a kertben azoknak a növényeknek a számára is, melyek később, nyáron és ősszel vannak a legszebb pompájukban a kertészetekben. Ilyenkor gazdag szín - és fajtaválasztékuk is megkönnyíti a döntést. Cserepes növényeket az év bármely szakában biztonsággal telepíthetünk, kivéve fagyos időszakban! Érdemes minden évszakban több menetben, inkább részletekben kiválasztani növényeinket.


(A cikk a VERANDA Magazin 2015. Március - Áprilisi számában megjelent)


http://www.borhykert.hu/kerteszetbudapest/NOVENYVALASZTAS-TAVASZTOL-TAVASZIG-VERANDA-Magazin_91131

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések