TÉLI KERTÉSZKEDÉS




Egy évszak, mikor tervezgetünk, készülünk és várjuk a tavaszt. Mikor - mi tagadás, én is - az első föld illatú napot várom. Amíg ez el nem jön, a kert ekkor is odafigyelést és számos gondozást igényel.
Friss petrezselyem télen. Mielőtt jönnek a keményebb éjszakai fagyok, vastag, fényáteresztő geotextiliával borítsuk be veteményesünket. A takarás alól akár egész télen szedhetünk fűszereket. Ládákban, teraszon nevelt fűszerek esetében szintén működik ez a megoldás. December az utolsó pillanat a tavaszi hagymások elültetésére, ha a talaj is engedi még és nappal fagymentes az időjárás. Ahhoz, hogy tavasszal ezek a hagymás növények virágba boruljanak, szükségük van a téli hónapok hideghatására. Csoportosan, műanyag ültető kosarakba érdemes rakni őket, mert később az elvirágzás után ezek a kosarak megkönnyítik a felszedésüket a földből.
Enyhébb napokon, mikor kényelmesen tudunk ásni, forgassuk meg a földet alaposan. Ez idő tájt hosszú hatástartamú tápanyagokat érdemes a talajba juttatni. Érett istállótrágyát, komposztot, humuszt. Ha műtrágyák mellett döntünk, akkor ősszel magas Foszfor és Kálium tartalmú készítményeket válasszunk, melyek nem tartalmaznak Nitrogént. Tél végén pedig Nitrogént is tartalmazó készítményeket, melyek lassan –csapadékosabb tél esetén a hólével- bomlanak le tavaszig a talajban.
Érdemes időt szánni a lemosó permetezésre is. Év közben az egyre sokasodó betegségek ellen rendszeresen védekeznünk kell vegyszerekkel. Ezt azt időszakot ajánlom lezárni ezzel a permetezéssel. A vegetáció elmúltával alaposan mossuk le a növényeket. A repedésekben, kéregben áttelelés előtt álló kártevők és kórokozók ellen nagyon hatásos, mint megelőző védekezés. Fagymentes napokon az év utolsó hónapjában is sort keríthetünk. Hatékony szerek, melyek jórészt gyérítik a jövő évben előforduló növényvédelmi problémákat és biotermesztésben is használhatók: a Bordóilé + Kén, az Agrol Plusz és aVegesol eReS. Kora tavasszal - még kihajtás előtt - javasolt ismételni ezt a prevenciós permetezést.
Mediterrán növényeink igényei változatosak ugyan, de mielőtt bekerülnek telelni, megelőzésképpen gomba - és rovarölő szerekkel célravezető kezelni őket. Azonban ennek ellenére is megjelenhetnek kártevők és kórokozók.  A téli hónapok alatt a mérsékelt öntözés mellett célszerű állapotukat is figyelni. Ebben a nyugalmi időszakban a lombhullás, a levelek sárgulása lehet természetes folyamat is. Ez gyakori a mediterrán növények esetében, mikor a kertből beltérbe kerülnek. Ha ez a tünet fokozódik, érdemes szemügyre venni jobban a növényt. Fénylő, ragacsos vagy ezüstös bevonatúak a levelek? Ez utalhat fertőzésre. Ez esetben megfelelő vegyszert választva kezeljük a növényt. A betegség felismeréséhez kérjük szakember segítségét, hogy a védekezés pontos és hatékony legyen.
A nagyobb hidegek előtt érdemes a kertben telelő, de érzékenyebb növényeinket védeni.  Ha fagyzugosabb, hidegebb fekvésű a kertünk, ez annál indokoltabb. A növény ágait lazán kössük össze, majd vegyük körbe raschel vagy baromfi hálóval és lombbal vagy szalmával töltsük ezt meg. Műanyag fóliát és egyéb, nedvességet nem áteresztő anyagot ne használjunk takarásra. Cserépben nevelt, fagyra érzékenyebb növényeinknek is szükséges a téli hőmérséklet, ezért szobába semmiképp se vigyük be őket. Két alapvető és sajátos gondozást igényelnek. Az edény oldalát és alját takarjuk be buborékos fóliával vagy zsákszövettel, ezzel védjük meg a gyökereket az átfagyástól, ezzel imitálva: „mintha” el lenne ültetve a kertbe. Másrészt télen is öntözzük meg, hőmérséklettől függően.
Téli napégés és vízhiány. A lomblevelű örökzöld növények - melyek a tél folyamán is megőrzik lombjukat - napégésnek vannak kitéve. Szikrázó napsütéses napokon a viaszos, vastag, nagyméretű leveleik szélei megéghetnek. Ez ellen raschel hálóval érdemes takarni lombjukat. A háló gyengén árnyékolva véd. Fokozottabb mindez, ha hosszabb száraz és fagyos időszak áll be. Az örökzöld növények lombja télen is párologtat, ezért szárazabb időszakokban télen is csapadékra van szükségük. Így sokszor hisszük azt, hogy növényünk elfagyott télen, holott kiszáradt. Fagymentes időszakokban, öntözzük meg az örökzöld növényeinket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések