VÍZIVILÁG - I. rész


Különleges, más, nem mindennapi, egyedi, és ahány, annyi féle. Ezért érdekes. Vonzza a tekintetet a látvány, de sokan nem mernek belevágni kialakításába, mert bonyolultnak tűnik. Pedig ha megismerünk néhány fontos szempontot a kialakítás és a vízinövények igényei terén, nagyobb kedvvel fognánk neki. Ha pedig megszületett az elhatározás, mielőtt nekilátnánk, pár dolgot ne veszítsünk szem elől. 
Első a tavacskánk helyének kijelölése. Ne legyen se túl napos, se túl árnyékos helyen, lehet egy kis sarok része, ahová szívesen vonulunk félre, egy békés kis zúg. Méretét meghatározza kertünk adottsága, de célszerű a lehetőségekhez képes minél nagyobb helyet kijelölni - 10-20m2 - annál inkább lesz tavunk, úgymond „önfenntartó”. 
Ne döntsünk az előre gyártott műanyag tómedrek mellett! Padkákat kell biztosítanunk különböző mélységben a vízinövényeknek. Ezek kialakítása és elhelyezkedése kertünk adottságaihoz kell, hogy illeszkedjen. A vízinövények nagyban különböznek szárazföldi társaiktól. Eltérő víz fedettségű helyeken érzik jól magukat. Tavunk mélysége legalább 80-100cm legyen. A már említett padkák ültetési zónáknak felelnek meg, melyek különböző mélységűek, figyelembe véve a növények igényeit. A vízborítást a beültetett növény földjének szintjétől számítjuk. A padkák szélessége minimum 30cm legyen, így kényelmesen elférnek az eltérő nagyságú ültető kosarak. A tómedret speciális és elegendően vastag, csak jó minőségű tófóliával béleljük ki, mely alá a mechanikai sérülések elkerülése céljából geotextil réteg kerüljön.
 
 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések