BOGYÓ-SOKK

Kertészetünkben  jó pár bogyós növény pihen, ami arra vár, hogy szépen helyet foglaljanak valaki utcafrontján vagy kertjében.

Itt elsőként a homoktövis (hippophoë rhamnoides). A porzós és a termős példányok is mind útra készek! :)
A narancssárga bogyós növényről tudni kell, hogy magas C-vitamin tartalmú gyógynövény. Ezen kívül tartalmaz béta-karotint, E és F vitamint, immunrendszer erősítő, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, ideális "téli gyógyszer", igazi vitaminbomba. Szeptember-október közepén érik, bogyói nagyok. Felhasználása sokrétű.
http://www.borhykert.hu/kertepiteskerteszet/11/1981
http://www.borhykert.hu/kertepiteskerteszet/11/152


Bogyós növényeink közül a második a piros termésű berkenye (aronia arbutifolia 'Brillant'), mely 1-2 m magasra növő lombhullató cserje. Tavasszal hozza fehér, illatos virágait, piros termése pedig lombhullás után jelenik meg, amit nyersen fogyaszthatunk vagy dzsemet készíthetünk belőle.
http://borhykert.hu/kertepiteskerteszet/11/3477


Egyik új termékünk az egybibés galagonya (crataegus monogyna). A 2-3 m magasra növő, szárazságtűrő cserje sokrétűen felhasználható. Fiatal levelei nyersen salátákba, virágai borok és likőrök ízesítéséhez használható. Piros bogyóiból zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is fogyaszthatjuk, akár bort is készíthetünk belőle. A galagonya a szív oxigénellátását javítja, ezért mindenféle szívbetegség esetén javallott. (Gyógytea friss hajtásokból, levelekből, vagy terméséből készíthető.)
A madárbarát kertekbe igazán kiváló növény, hiszen sűrű ágrendszere között a madarak fészkelő helyet találhatnak maguknak. Ráadásul, ha mi nem szedjük le bogyóit, akkor a rigók lakmároznak belőle, hiszen kedvenc csemegéjük.
http://www.borhykert.hu/kertepiteskerteszet/11/3344






„Málnásznak a medvebocsok,
hol négylábon, hol kétlábon.
Így szokott ez lenni minden
áldott nyáron.”

Ahogy Kányádi Sándor versében is írva van, a málna nyáron érik. De ahhoz, hogy előbb-utóbb bő termés legyen, most kell elültetni a növényt. Kertészetünk új bogyósa a szedermálna (rubus tayberry), ami a málna és a szeder keresztezése. Kúp alakú, hosszúkás bogyói, sötét bordóak, lédúsak, savanykás édesek.
Támrendszert és kötözést igényel, így kerítés és lugas mellé érdemes telepíteni.
http://borhykert.hu/kertepiteskerteszet/11/3478


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések